Tabudöntögető őszinteséggel a fiatalkori szexualitásról. – Interjú Somával


kidsnews (127éves) - 3 éve

A szülők számára biztosan nem ismeretlen a Soma művésznéven előadó Spitzer Gyöngyi jazz énekesnő, aki a Budapesti klubélet egyik meghatározó előadója, rendszeresen előfordul a Sziget fesztiválon is, így a fiatalok számára is ismerősen csenghet neve. Soma nem csak zenei munkásságáról ismert, hanem a tabudöntögető őszinteségéről is amikor a szexualitásról van szó. Soma rendszeresen tart előadásokat és táborokat, melyekben az önismeret, önbizalom, kapcsolódni tudás a fő téma. A párkapcsolatok érzelmi megélésére és az érett örömszerző szexualitás fontosságára hívja fel a figyelmet, és kiemeli a tudatos terhesség és szülés jelentőségét is.

kidsnews.hu: Tevékeny előadói pályát, sok elismerést tudhatsz magad mögött, mégis, aki nem jártas a jazz világában, annak sokkal inkább egy közszereplő vagy, aki legtöbbször a szexualitás kapcsán szólal meg, illetve az elmúlt években a spirituális, pszichológiai, önismereti témák kapcsán ismerhettek meg, mint életszemléleti tanácsadót. Hogyan alakult ez így, miért vállaltad fel ezt a szerepet is?

Soma: Én Hajdúnánáson nevelkedtem, még abban az időben amikor a szexualitás maximálisan illetlen téma volt. Számomra sok traumatikus élményt hozott a szexuális érettség és a kamaszkor, ezért fontosnak gondolom, hogy erről beszéljünk, és az emberek el tudják fogadni, hogy a testünk és az egymásnak való örömszerzés kiemelkedően fontos egy teljes élet megéléséhez és ez nem lehet tabu téma.

Az első találkozásom a szexualitással az általános iskolában történt, amikor egy orvos megjelent a biológia órán és hozott magával egy metszetet, ami a női alsótestet és nemi szerveket ábrázolta, amint egy férfi nemi szerv behatolt. Én addig azt gondoltam, hogy a terhesség az egy csodás csóktól lesz, amikor is ha a két ember nagyon koncentrál, akkor a gyerek megfogan. Ez a biológiai ábrázolás borzasztóan traumatizált és sok időre el is rettentett a szextől. Aztán persze szerelmes lettem és tizenhét évesen már elég érettnek gondoltam magam az újabb szint átlépésére. Sajnos ez a tapasztalat sem volt pozitív.

Az ember fiatal nőként hajlamos valamiféle önigazolást keresni a szexben, összetévesztjük azt a jó érzést, hogy visszaigazolást kapunk nőként – „KELLESZ NEKEM” – az örömszerzéssel és a szerelemmel, a valódi párkapcsolattal, amikor te is és a párod is képes önmaga lenni. Én is így voltam ezzel, önbizalomhiányos lányként örültem, hogy engem akartak. Szeretve akartam lenni, és azt hittem ennek az ára a szex, amit ebben az időszakban nem éreztem még csak kellemesnek sem. Aztán találkoztam a férjemmel, aki képes volt megmutatni a szerelmet és a hozzá tartozó érett szexualitást aminek a célja az örömszerzés.

Azóta számomra fontos, hogy minél több embernek mondjam el, ne fossza meg magát csodálatos élményektől, amiben kiteljesedhet és ez életünk fontos és meghatározó része.

 

Beszéljünk a felvilágosításról, mert nem csak nő vagy és előadóművész és közszereplő, hanem két fiatal felnőtt anyukája is, így te is szembetalálkoztál a kamaszkori problémákkal, kérdésekkel.

Igen, két csodás fiatal anyukája is vagyok, és mivel ők már huszonévesek és ebben a témában is teljesen egészségesek, most már merem is állítani, hogy jó utat választottam szülőként.

Amikor gyerekek voltak, akkor három-négyéves korukban egy könyváruházi kalandozás közben találtunk rá a Peti, Ida és picuri című könyvre, ami egy új gyermek érkezését mutatja meg a családban képekkel és szöveggel. Szó szerint rongyosra olvastuk, rengetegszer kérték a gyerekek esti mesének, és én olvastam akárhányszor csak kérték. Aztán amikor már nagyobbak lettek, megvettem a szex kezdőknek című könyvet , amit már egyedül olvastak, és ha kérdésük volt, válaszoltam.

Nekem általános elvem, hogy ha a kérdés megfogalmazódott, akkor a gyermekem érett az őszinte, átgondolt, alaposan átbeszélt válaszra. Illetve szerintem fontos része a felvilágosításnak a szülői magatartás és az, ahogy ők megélik a családban az intimitást, persze itt nem kell szélsőségekre gondolni. De fontos, hogy a gyerekek azt lássák, hogy elfogadjuk, nem szégyelljük a testünket, és ölelésnek vagy puszinak, apró csóknak bele kell férnie a gyerekek előtt is.

Említetted az intimitást. A szexualitás téma feldolgozásakor döbbentünk rá a szerkesztői csapattal, hogy napjainkban legtöbben az intimitás alatt a szexuális kapcsolatot értik, ami minket eléggé meglepett. Mi a véleményed erről?

Hát ez nagy baj, mert az intimitás nagyon nem a szexualitás. Életünk első intim pillanata a születésünk – az interjú előtt épp skandináv területen voltam, a szülési gyakorlatukat szerettem volna egy kicsit jobban megismerni. Ott annyira odafigyelnek arra, hogy ezt az első intim pillanatot ne vegyék el a családtól, hogy még a köldökzsinórt sem vágják el azonnal, hanem a felsírás után az anya hasára teszik a megszületett gyereket és hagyják, hogy az apa, az anya és gyerek megélhesse ezt a csodát együtt. De beszélhetnénk a gyerekkori intim kapcsolatról a szülőkkel, vagy a kamaszkorban már alakuló mély barátságokról is, ahol szintén az intimitást éljük meg, és ezek szerintem nagyon fontos szakaszai is a későbbi érett szexualitásnak és párkapcsolati intimitásnak.

Utolsó kérdésként beszéljünk a mostani fiatalok korai szexualitásáról, a korai találkozásukról a felnőtt filmekkel. Mit gondolsz erről?

Ami a felnőtt filmezést illeti, nagyon rossz iránynak tartom, és rengeteg érvet tudok felhozni, miért káros. Az első, hogy a legtöbb film a nők leigázásáról szól, ahol eszközként használják őket. Az ember főként vizualitás alapján tanul, tehát ezek a képek ott maradnak a fejükben, miközben a szexualitás egy egyenrangú viszonyra kellene hogy épüljön.

A második legnagyobb ellenérvem az a testképzavar. Ezekben a filmekben plasztikai sebészek által mindenféle implantátumokkal torzított, uniformizált testek láthatók.Amikor a saját vagy a társuk testével találkoznak, csalódás fogja érni a pornófilmekkel felnőtt fiatalokat, sőt már nem is lesz elég inger számukra egy megélhető szexuális élmény. Ezt támasztja alá, hogy egyre több fiatal férfi fogyaszt ajzószereket, és ide csatlakozik a harmadik érvem is, és ez a megfelelési kényszer. A felnőtt filmezésben olyan pózokat, eszközöket, párokat stb. mutatnak be, amelyek teljes egészében az extrémitás kategóriájába tartoznak. Ha ezeket nézed felvilágosításként, akkor olyan elvárásoknak akarsz majd megfelelni, aminek nem leszel képes. Pontosan ezért szeretem a Szexiskola című tévéműsort – ennek a készítői nagyon sokat tesznek azért, hogy a végén a pornón felnővő generáció visszataláljon a normális, emberi, megélhető és rengeteg pozitív energiát adó, érett szexualitáshoz.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

Fotó: Valuska Gábor  és Köő Adrienn

2017 Kidsnews | All rights reserved