Szegeden már láthatók a prérikutya kölykök!


kidsnews (127éves) - 3 éve

Két éve érkeztek és foglalták el távoli rokonaikkal, a kúszósülökkel együtt – egy új kontinens, Észak-Amerika első képviselőiként –  a számukra épített kifutót a feketefarkú vagy más néven társas prérikutyák a Szegedi Vadasparkban. A társas prérikutyák akár több milliós kolóniákban is élhetnek az észak-amerikai füves pusztákon, a prériken. A nyílt terepen az általuk épített kiterjedt üregrendszer nyújt biztonságot számukra. A járatrendszerből számos kürtő nyílik a külvilágba: kijáratok, menekülőútvonalak és szellőzőnyílások. Egy texasi prérikutya-városról feljegyezett adatok alapján tudjuk, hogy város 64,000 km² területen feküdt, és körülbelül 400 000 000 állat alkotta a város lakosságát. Napjainkban sajnos már ilyen hatalmas kiterjedésű kolónia életfeltételei nem adottak.

A „kutya” elnevezést a veszélyhelyzetben adott vakkantásszerű figyelmeztető jelzésük miatt kapták. A mókusfélék közé tartoznak, közeli rokonaik a hazánkban is honos ürgének. A Szegedi Vadasparkban a kifutójukban telelnek át, pontosabban üregeik mélyén vészelik át a hideg hónapokat, majd bújnak elő tavasszal – többnyire többen, mint ahányan befészkelték magukat ősz végén.

Ahogy tavaly, idén is örülhettünk a telet föld alatti üregrendszerükben töltő rágcsálók szaporulatának Szegeden. Gondozóik eddig összesen hatot számoltak meg belőlük. Bár nem állnak rokonságban, sokban a szurikátákra emlékeztetnek, hiszen a hasonló környezeti feltételekhez való alkalmazkodás hasonló viselkedést eredményezett. A félénk állatok ugyanúgy két lábra emelkedve figyelve kémlelik a környezetüket, és jeleznek egyből, ha veszélyt éreznek, figyelmeztetve a többieket. Ez, valamint aranyos kinézetük teszi őket állatkerti kedvenccé, mozgalmas családi életük hosszú időre elvarázsolja a látogatóinkat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on isForrás:

Szegedi Vadaspark

2017 Kidsnews | All rights reserved