Szexizmus újratöltve


Szabó P. Dóra (19éves) - 3 éve

A nőket egészében tárgyiasító, gyengének és másodrendűnek, illetve a férfi játékszerének beállító reklámozás az 50-es években „élte a virágkorát” Amerikában.

A szexista reklámok kibontakozásában a legnagyobb szerepet a Madison Avenue ügynökségei teljesítették. Ebben az időben a projektjeik egyik fő alkotóeleme a tökéletesség volt, viszont ez a tökéletes a világ kőkemény hierarchiájára épült. A nők elsődleges feladata a jó anyává válás és a férfiak boldoggá tétele volt. Illetve, el ne feledjük: a házimunkát is örömmel kellett végezniük. Szóval igen, a női nemnek pontosan definiált szerep jutott.

Ám akármilyen meglepő, 2018-ban fordult a kocka, Eli Rezkallah a pejoratív értelmű szexista reklámokat felhasználva elkészítette a XXI. századi parafrázisaikat. Képzeljünk el egy párhuzamos univerzumot, ahol a női és férfi attribútumok fel vannak cserélve, ezzel érzékeltetve az eredeti „alkotások” abszurditását.

Érdekes lehet az alapkoncepció megszületése: művészünk fejéből egy hálaadási vacsorán pattant ki az ötlet, amikor nagybátyjai épp a nők szerepéről beszélgettek. Pontosabban arról, hogy olyan „női dolgok” elvégzésében – akarom mondani, kötelességeik elvégzésében – jeleskednek csak, mint a főzés, takarítás és hasonló házimunkák.

Nyilván nem az összes férfi gondolkodik így, de ez a hozzáállás cseppet sem tér el az 50-es évek szexista gondolkodásmódjától. „Meglepődtem, hogy vannak még olyan emberek, akik ezen az elven vannak, így hát egy párhuzamos univerzumban készítettem nekik kóstolót a saját szexizmusuk mérgéből” – nyilatkozta Eli Rezkallah.

A szexista ideológia meghaladja az óriásplakátok, poszterek, magazinok hirdetéseit. Ha mélyebben belemegyünk a témába, akkor olyan fogalmak is felmerülnek, mint a nemi diszkrimináció. Ezért sok ellenkampányt indítottak a szexuális zaklatás és egyenlőtlenség ellen, mint például a Time’s Up vagy a #MeToo. Rezkallah a sorozata révén csatlakozott a mozgalomhoz. Vajon sikerült e beteljesíteni a megfogalmazott célt, vagyis sikerült a megízleltetnie a férfiakkal a szexizmus mérgét?

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved