Térj észhez ember! – A Sziget fesztiválon már tudatos a környezetvédelem.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Földünk számtalan módon mutatja, hogy szüksége lenne az odafigyelésünkre törődésünkre. Ahogy mi egyre többen élősködünk rajta, úgy a gazdatest egyre nehezebben tudja a parazita életmódunkat kiszolgálni.  Theresa May az egyik legnagyobb Földünkent fenyegető veszélyként jelölte meg a tengereket veszélyeztető műanyag hulladékot. Pontosan ezért radikális lépésre szánja el magát és kezdeményezi a műanyag szívószál és a fültisztító pálcika forgalmazásának betiltását, amelyeket a műanyag zacskók betiltása követ majd.

A kormányfő által ismertettet statisztikák szerint évente 8,5 milliárd műanyag szívószál kerül a szemétbe Angliában. Sajnos az ezeket a termékeket forgalmazó cégek vezetői nem tartották gazdaságosnak ezen árúk ökobarát változatának gyártását, erről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz , így a világ felelős politikusainak kell lépnie.
Nagy-Britannia kiemelten foglalkozik az ökolábnyomával és a műanyaghulladék kezelésében már számos intézkedést hozott, hogy csökkentse a műanyaghulladék mennyiségét a világban.

Azonban szerencsére egyre többen ismerik fel a problémát és tesznek ellene. Például a brit zenei fesztiválok 2021-re teljesen felszámolják az egyszerhasználatos műanyagokat. Megkérdeztük a Sziget fesztivál szervezőit, hogy nálunk mi a helyzet.

A Sziget idén meghirdette a LOVE REVOLUTION – a Szeretet Forradalma kiáltványát.  Love Revolution egyik üzenete a Sziget környezettudatossága és a fenntartható fejlődés, amire idén a korábbinál is nagyobb energiát fordítanak a szervezők. A tavalyi év nagy újítása volt például az, hogy miután több ezer köbméter vizet használnak pormentesítésre, ballaszt tartályokba súlynak, vagy egyéb célokra, ezt a mennyiséget nem ivóvízből, hanem a Duna vizéből fedezték. Ez így lesz továbbra is.

Az idei évtől már a hulladék mennyiségének csökkentésére is nagy hangsúly kerül. Bevezetésre kerül a Re:pohár – azaz a visszaváltható pohár –  rendszer, aminek a segítségével mintegy másfél millió eldobható műanyagpoharat szeretnének kiváltani. Idén is szelektíven gyűjtik a PET palackokat, az ALU dobozokat, a kartont és a vendéglátóhelyek pultjában képződő üveghulladékot. A tavalyi évvel megegyező mennyiséget, mintegy 2000 köbméter hasznos anyagot várnak ettől. Az elhasználódott palackokat és dobozokat három Recycling Centerben lehet majd ajándékokra cserélni.

Idén egy környezeti hatástanulmányt is készítenek, aminek a célja megvizsgálni a Sziget hatását az Óbudai-sziget zöldfelületére és a természetes élőhelyekre, illetve megvizsgálni, mennyire hatékonyak a Sziget zöldfelületét érintő negatív hatások csökkentését célzó intézkedései.

Az idei évben először EcoKempinget is nyitnak a környezetvédelem iránt elkötelezett kempingezőknek.  Itt napelemes vízmelegítéssel, víztakarékos wc-vel, közösségi étkező- és tartózkodó helyekkel, illetve egyéb környezettudatos megoldásokkal várják a látogatókat.

Szintén újdonság lesz 80 db vákuum-öblítéses wc rendszerbe állítása a fesztiválon, mellyel 85%-os vízmegtakarítás érhető el. Mindemellett 10.000 darab zsebhamutartót is kiosztanak, az étkezőhelyek pedig csak lebomló tányérokat és evőeszközöket használhatnak. Továbbra sem lehet nejlonzacskót forgalmazni a Szigeten, illetve a szponzorok számára is fennáll a szórólaposztás tilalma. Aprónak tűnő, de fontos lépés, hogy a vendéglátóegységekben csak kérésre adnak majd szívószálakat.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved