18+ avagy mi a baj a felnőtt tartalmakkal


Orbók Réka (22éves) - 3 éve

Manapság szinte alig találunk olyan fiatalt, aki sose látott még pornográf tartalmakat, ami annak a következménye, hogy a szexualitás átszövi a mindennapjainkat. A reklámok több mint felében az adott terméket/szolgáltatást egy lenge ruhába öltözött nő vagy férfi mutatja meg nekünk. A szexualitás egyre kevésbé tabu téma, ami egyfelől jó, hisz egy természetes dolog két ember között, akik szeretik egymást, de a saját intim életükről van szó, ezért kezd túllépni egy ingerküszöböt manapság, mikor sokan kiteszik ország-világ elé.

Csodálkozunk, hogy a (többségében fiú) gyerek már 15 évesen pornót néz, holott születésüktől kezdve a lengén öltözött néniket látják a plakátokon (persze kicsit később értik csak meg, hogy miről is van szó, de a szülő bele sem tud szólni hisz tele van ilyenfajta reklámmal a város), vagy egy tizenkét éven aluliaknak nem ajánlott romantikus film konkrétan a nő mellét, vagy magát az aktust a takaró alatt láttatja.

Ezek után természetesen az iskolában is megmutatja a gyerek a haveroknak, hisz ez számít menőnek. Egy ideig-óráig működik a tartalomszűrő a fiatalok gépén, amíg rá nem jönnek hogyan kell leszedni, ami egy olyan generációnál, amely a gépeket jobban kezeli, mint a felnőttek nem tart hosszú ideig. És ezek után nem is olyan hihetetlen leírnom, hogy a mai fiatalság nagy része pornófüggő.

Mit is jelent ez? Miért rossz? Miért kell beszélnünk róla?

„[…] egy széles körben elterjedt tévhit szerint az internetpornó lehetővé teszi az embernek, hogy „felfedezze a szexualitását”. Így aztán egyes merész fiatal felfedezők szorgalmasan keresik a létező legforróbb tartalmakat, abban a hitben, hogy ezek majd feltárják a valódi szexuális énjüket…” – írja Gary Wilson a Pornóra kattanva c. könyvében.

Az is egy tévhit, hogy a fiatalok körében elterjedt ilyen mértékű pornófogyasztás jó. „Valahol mélyen az agy egyik ősi primitív részében, a szélessávú pornóoldalak látogatása – a folytonos ingert jelentő szexuális újdonságok miatt – kifejezetten hasznos tevékenységként rögzíti.” (Olvasható a fentebb említett könyvben)

A legtöbb függő pedig sosem ismerné be magának, holott ennek a függőségnek is olyan súlyos következményei lehetnek, mint az alkoholnak vagy épp a dohányzásnak. Fiatal korban ez még rosszabb, mert eldeformálja a fiatal szexualitásról alkotott képét. Egy ilyen oldalon közel száz, vagy több kategóriából választhatunk, amelyekből egyik sem reprezentálja az igazi együttlétet. Direkt úgy állítják be a kamerákat, fényeket, színészeket, hogy a legszexuálisabban felfűtőtt jelenetet kaphassák az érdeklődők, amely koránt sem igazi.

Aki sokat néz ilyen videókat az eljuthat arra a pontra, mikor az izgalmat már az extrémebb kategóriák jelentik és így a való életben hús-vér nővel/férfival létesített együttlét során nem tud teljesíteni. Nem izgatja fel az illető, hisz nincs DD kosaras melle vagy hat-nyolc kocka a hasán. Ez egy igenis nagy probléma forrása. Előbb tapasztal szexuális élményt a gép előtt érzelemmentesen a néző. Ezek után meg jönnek a lehetetlen elvárások, amiket a pornóban látni; a különböző nyakatekert pozícióktól kezdve a fétisekig, mintha azt akarná üzenni a fiataloknak ez az iparág (hisz a pornó egy iparág, amiben csak a pénz számít), hogy maga a sima együttlét nem izgalmas és érzelmek nélkül is jó. Az eldeformálódott szexuális vágyak után pedig előfordulhat merevedési zavar. Erről a „betegségről” az idősebbek jutnak eszünkbe, nem pedig a huszonévesek, akik saját maguknak tesznek ezzel rosszat.

Sokan nem is akarnak leszokni erről, mert azt gondolják nem rossz, csak nehogy a túlzott elvárások miatt veszítsenek el valakit. De persze ez az egész visszafordítható, ha valaki megpróbál nem nézni többet, vagy legalább annyit. Nehéz, mint bármelyik másik függőségről leszokni, de nem lehetetlen. Sok akaraterő kell hozzá és kell találni valami mást, amivel töltheti az ember az idejét, de mindenképp megéri, mert az utána kiépített kapcsolat sokkal egészségesebb lesz.

Ha ez a téma felkeltette az érdeklődésedet és még több információ érdekel, akkor keresd meg Gary Wilson Pornóra kattanva című könyvét. Abban fentiek biológiájába/pszichológiájába is betekintést nyerhettek.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved