A KÖNYVTOLVAJ


Gréti (16éves) - 3 éve

A könyvtolvaj című, igencsak izgalmas könyvet Markus Zusak írta 2005-ben. A történet 1939-ben kezdődik, a második világháború idején, Németországban. Az egész regény egy nagyon egyedi szemszögből lett megírva. A halál szemszögéből. Ő az elbeszélője a történetnek.

A főszereplő, Liesel egy akkor 9 éves kislány. A szülei nevelőkhöz adták, mivel ők a nácik üldözöttei, és csak így tudták biztonságban tartani gyermeküket. Liesel új otthona, az egyik München melletti kisvárosban, annak is egy félreeső részén, a Himmel (Menyország) utcában található. Nevelőszülei Hans Huberman, és Rosa Huberman. Hans szobafestő, akinek rengeteg festékes hordója van, lent a pincében. Természete nyugodt, szürke szeméből mindig bizalom és biztonság árad.

Nevelőanyja cifra káromkodásairól és borsóleveséről híres, ami Hans, és Liesel számára a mindenkori meleg ételt jelenti. Liesel hamar beilleszkedik új környezetébe, és sok barátra tesz szert. Sőt lány létére szívesen beáll a fiúk közé focizni is. De legjobb barátjával, Rudival – akivel számtalan kalandot élnek át együtt – többek között, felfedezik Isla Hermann – a polgármester feleségének – könyvtárát is…

Ahogy már a címből is kiderül, Liesel rabja a könyveknek, és imád olvasni. Nevelőapja tanítgatja írni és olvasni, akivel rendszeresen telefestik a pince falát betűkkel és szavakkal az ott tárolt festékek segítségével.

Liselnek azonban pillanatok alatt fel kell nőnie, és meg kell tanulnia hallgatni, amikor egy titokzatos személy bekopog és beköltözik hozzájuk. Attól kezdve már nem tud mindent megosztani Rudival. Már éppen kezdett megbarátkozni a gondolattal, hogy egy titokzatos idegen a pincéjükben rejtőzködik és ezáltal otthonuk létszáma egy fővel megnövekedett, amikor hullani kezdenek a bombák. Az egyik légiriadó jön a másik után. Folyamatos bizonytalanság veszi át az uralmat. Senki sem tudhatja mikor lesz az igazi riadó, és mikor csak egy gyakorlat. A Halál munkája pedig csak nő, és nő…

A háború közepe táján, a Huberman házban egyre fogy a pénz, ahogy a polgármester feleségének a könyvtárából is eltünedeznek a könyvek. Liesel naplójában viszont egyre csak szaporodnak a szavak, ahogy egy korabeli lány naplójában lenni szokott.

Vajon ki éli túl a bombazáport? És aki túléli, örömét leli az életben? Vajon meddig tart ez a borzalom? És mégis, ki lakik a pincében?

A könyv végére minden kiderül, elmondja nekünk a halál.

 

                                    „Egy kislány volt. A náci Németországban.

                                  Milyen találó, hogy felfedezte a szavak hatalmát”

 2017 Kidsnews | All rights reserved