Az euroszkeptikusoknak lenne igaza?


kidsnews (127éves) - 3 éve

Az Európai Uniót megalapítók álma az egységes, békés és virágzó Európa volt. Joseph Bech, Johan Beyen,  Winston Churchill,  Alcide De Gasperi,  Walter Hallstein, Sicco Mansholt,  Jean Monnet,  Robert Schuman,  Paul-Henri Spaak és Altiero Spinelli mellett természetesen sokan mások is munkálkodtak az álom megvalósításán, azon, hogy a véres háborúk helyett egy közös alapokon nyugvó, versenyképes gazdasági stabilitást hozzon az öreg kontinens életébe. Ehhez az első lépés az 1951-ben létrejövő Európai Szén- és Acélközösség volt.

Természetesen az azóta eltelt évtizedekben rengeteg nehézséggel és válsággal kellett megküzdenie a szálakat egyre szorosabbra fűző tagállamoknak. Napjainkban is az egy ilyen nehézségekkel terhelt időszakát éli az Unió, így nem meglepő, hogy ismét felerősödtek az euroszkeptikusok hangjai. De vajon igazuk lesz az EU szétesését prognosztizálóknak?

Az első intő jel az ellenzők szerint maga a Berxit. volt. A britek a hetvenes évek elején csatlakoztak az Unióhoz és napjainkban már a kilépési procedúra zajlik, miután a Brit állampolgárok többsége a kilépésre voksolt egy korábbi népszavazáson. Ennek ellenére Theresa May úgy próbálja a kilépést megvalósítani, hogy országa továbbra is tagja maradjon az EU egységes piacának, ezzel gyakorlatilag elismerve annak szükségességét.

Az elmúlt napokban, a politikai színterén már nagyobb port kavart az egykori alapító Olaszország helyzete azonban sokban eltérő és nem csak azért, mert az olasz politikusok spagetti westernekbe illő pisztolyhősként viselkednek a belpolitikájukban. Az olasz vezetés ugyanis súlyos gazdasági hibákat vétett korábban, aminek kétségbevonhatatlan jelei már észrevehetően megmutatkoznak az országban, előrevetítve egy olyan gazdasági visszaesést, ami megkérdőjelezheti az olaszok jövőjét az euróövezetben.

Mindemellett az EU vezető szerepét egyre nehezebben viselő Németországban is látványos nehézségekkel küzd Angela Merkel német kancellár, akinek befolyása igencsak gyengülni látszik és nem csak a német belpolitikában.

Ennek ellenére azonban le kell szögezni, hogy minden nehézség ellenére az egyesült európai projekt továbbra is jó úton halad, hiszen az összesített gazdasági eredményei továbbra is ezt igazolják.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is

 Forrás:

europa.eu

2017 Kidsnews | All rights reserved