Baukó Gréta, aki Bangokban az online tér biztonságosságán dolgozott a Telenor Youth Forumon


kidsnews (127éves) - 3 éve

Baukó Gréta és Mátyás Máté májusban képviselte hazánkat a Telenor Youth Forumon, ahol tizenkét ország 24 fiatal delegáltja mutatta be az egyenlőtlenségek csökkentését célzó digitális ötleteit a Nobel Békeközpont igazgatójának, Liv Torresnek és Jorgen Rostrupnak, aki a Telenor Csoport pénzügyi igazgatója.

Gréta a DIGIU csapat tagjaként vette ki részét a versenyből. Ennek a csapatnak a feladata az volt, hogy biztonságos hellyé tegye az internetet a fiatalok számára. Többféle veszéllyel szembesülhetnek a fiatalok az interneten, a  zaklatásoktól az álhíreken át egészen az életkoruknak nem megfelelő tartalmakig. A DIGIU egy mesterséges intelligenciát használó chatrobot koncepcióját dolgozta ki, amely hozzájárul a biztonságos internetezéshez. A csapat egy olyan platformot  fejlesztene a fiatalok számára , ahol tájékozódhatnak az internetbiztonsággal kapcsolatban és választ kaphatnak felmerülő kérdéseikre..

Hogyan kerültetek be a Telenor Youth Forum versenybe?

Véletlenül találtam rá a TYF felhívására a Telenor oldalán, és teljesen spontán módon jelentkeztem a motivációs levelemmel és az önéletrajzommal. A második fordulóban egy 5 kérdésből álló videóinterjút kellett elkészíteni, ami elsősorban az ENSZ 2030-as Fenntarthatósági Programjához kapcsolódott. Ezt követően értesítettek arról, hogy bekerültem a programba.

Hogyan alakult ki az a négy terület, amiben a végén a négy csapat versenyzik?

A 2017- es TYF az ENSZ 2030- as Fenntarthatósági Programjának tizedik pontja köré szerveződött, ami az egyenlőtlenségek csökkentését célozza meg. A csapatok ehhez a témához kapcsolódó kihívásokat kaptak. A cél innovatív megoldások létrehozása volt.

Milyen volt a felkészülési időszak, hiszen nem ismertétek egymást a csapat tagokkal, akikkel aztán együtt kellett dolgozni?

 Az Oslóban töltött hét jól összekovácsolta a csapatot, és megalapozta a későbbi hatékony munkavégzést. Heti rendszerességgel tartottunk megbeszéléseket, ahol mindenki beszámolt az elvégzett feladatokról.

Bár eltérő érdeklődési körrel és tapasztalatokkal rendelkeztünk, közös volt a célunk: mindannyian szerettünk volna tenni azért, hogy létrehozzunk valamit, ami segítséget nyújt a tinédzsereknek az online világ nehézségeinek leküzdésében, és ez összetartott, ösztönzött minket.

Mit csinálsz a hétköznapokban, ha éppen nem Bangkokban vagy?

 Egyetemre járok. Ebben a szemeszterben diplomázom pszichológia alapszakon az ELTE-n. Ezen kívül részmunkaidőben dolgozom HR-gyakornokként.

Mit gondolsz, mi a legnagyobb veszélye az internetnek a gyerekek számára?

 Az internet legnagyobb veszélyét abban látom, hogy a fiatalok egyedül, a felnőttek támogatása nélkül, izoláltan nőnek fel és élnek az online térben. A gyerekek nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel a digitális lábnyomukról és a rájuk leselkedő veszélyekről, annak ellenére, hogy nagy eséllyel találkozhatnak életkoruknak nem megfelelő tartalmakkal, álhírekkel vagy lehetnek bullying (zaklatás) áldozatai.

Rendkívül fontosnak tartom, hogy a szülők tudatosan foglalkozzanak gyerekeik interneten zajló életével, és segítsenek megérteni, leküzdeni a felmerülő problémákat.

Hogyan lehet biztonságosan netezni gyerekként?

Arra buzdítom a fiatalokat, hogy gondolkodjanak kritikusan, és ne higgyenek el mindent, amit látnak/ olvasnak az interneten! Beszéljenek egy felnőttel, akiben bíznak, ha olyan tartalommal találkoznak  online amit nem értenek, vagy ha úgy érzik, valaki zaklatja őket.

Gondolkodj, mielőtt posztolsz!
Képzeld magad a másik személy helyébe, mielőtt megosztasz/ írsz róla valamit, és mérlegeld, neked fordított esetben hogy esne ugyanez!
Kérj engedélyt!
Kérd az érintettek hozzájárulását, ha posztolni szeretnél valamit, amiben ők is szerepelnek!
Védd meg a jelszavaid!
Még a legjobb barátaidnak se áruld el a jelszavaidat!
Maradj privát!
Ne adj ki személyes információkat (lakhely, telefonszám) ismeretleneknek!
Tégy óvintézkedéseket!
Ha egy interneten megismert személlyel találkozol, vidd magaddal egy barátodat vagy egy felnőttet. A találkozó nyilvános helyen legyen.
Emeld fel a hangod!
Ha bullying (zaklatás) áldozata lesz valaki, segíts neki megoldást keresni a problémájára, ne hagyd figyelmen kívül!
Maradj nyugodt!
Ha valaki zaklatni próbál téged, ne reagálj rá! A zaklató választ szeretne kapni, így az a legjobb, ha megválaszolatlanul hagyod az ilyen típusú üzeneteket.
Blokkolj!
Ellenőrizd a biztonsági beállításaid. Te választhatod meg, hogy ki mit láthat az oldaladon. Tiltsd le azokat, akik zaklatnak!
Beszélj valakivel!
Ha zaklatnak, készíts képernyőfotót az üzenetekről, és mutasd meg egy felnőttnek, akiben bízol.
Kérj segítséget!
Ne titkold el, ha zaklatnak! Találj egy barátot vagy egy bizalmas felnőttet, hívj/ emailezz/ chatelj egy segélyvonallal (Kék vonal: 116111, www.kek-vonal.hu ), ahol szakemberek lesznek segítségedre.

Ahogy ezt a #BeSmartUseHeart kampány jól megfogalmazza, de angol nyelven is számos oldal elérhető a témában!

https://www.bullying.co.uk/advice-for-young-people/

https://bulliesout.com/need-support/young-people/are-you-being-bullied/

https://www.antibullyingpro.com/support-centre

 

Mért tartod fontosnak a társadalmi felelősségvállalást? Szerinted miért fontos, hogy a regnáló társadalom kiemelkedően foglalkozzon ezzel a kérdéssel?

 Mindenkinek választania kell egy őt érdeklő területet, amiben a társadalom hasznára lehet, és jobbá tudja tenni a környezetét. Szerintem a társadalmi felelősségvállalás a kulcsa annak, hogy élhetőbb legyen a világ.

 

Milyennek képzeled a digitális jövőt? 

 Úgy gondolom, fokozatosan egyre több dolgot intézünk majd online, ezért meg kell tanulnunk alkalmazkodni az új kondíciókhoz, valamint képesnek kell lennünk felismerni a lehetőségeket, és előnyünkre fordítani azokat.

Június havi témánk a játékfüggőség; szerintetek hogyan kellene helyesen kezelni a online játékfüggőséget? Akár játék szolgáltatóként, gyártóként, akár fiatalként? Mit gondolsz erről a témáról?

 Komplex kérdés az online játékfüggőség. A folyamatos internetes jelenlét lehetősége hozzájárul a valós és online élet közötti határ összemosódásához. Lényeges, hogy legyenek offline időszakok, amit a családdal, barátokkal okos eszközök nélkül töltenek a fiatalok. Fontos lenne, hogy az iskolában online biztonsági információkkal is ellássák a gyerekeket informatika órán! Ha a tini leküzdhetetlen vágyat érez a játék iránt és nem tudja kontrollálni a játékkal töltött időt, érdemes lehet felkeresni egy pszichológust!

Végezetül a verseny után mit tervezel? Milyen kihívások várnak rád?

Szeptemberben elkezdem a pszichológia mesterképzést: munka és szervezetpszichológia szakirányon fogok tanulni.

 

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

#BeSmartUseHeart

2017 Kidsnews | All rights reserved