Cipők a Duna-parton


D.Barbara (20éves) - 3 éve

Emberiségünk történelme rendkívül izgalmas, és tele van számos érdekes és meglepő fordulattal. Azonban történelmünknek vannak sötét fejezetei is sajnos, amelyek közül az egyik legtragikusabb a Holokauszt. Az idősebb olvasók közül lehet, akad olyan, aki testközelből élte át a zsidó nép kiirtásának próbálkozását.

Magyarországon több holokauszt-emlékmű is található, de a budapesti Duna-parton levő talán a legérdekesebb. Sokak értetlenkedve nézik a Duna-parton sétálva a különböző, vasból készült cipellőket. Mit keres több mint egy tucat cipő elszórva a Duna mentén elszórva?

A válasz egyszerű és tragikus. A II. világháborúban nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt budapesti áldozatok emlékére állították 2005. április 16-án.

Magyarországon is jelen volt a zsidóellenesség – rengeteget el is hurcoltak közülük. Volt, akit munkatáborokba küldtek, másokat nemes egyszerűséggel tömegsírokba taszítottak, sokakat a Dunába lőttek.

1945. január 9-án a nyilasok éppen 154 embert kísértek a Duna-part felé, azonban mikor azok már arccal a folyónak voltak állítva megjelent Szabó Károly, a svéd követség alkalmazottja fegyveres rendőrökkel, és kiszabadították a halálra ítélteket. Közülük sokan később híres orvosok, vagy tanárok lettek, sőt volt, aki Nobel-díjassá vált!

„Most már biztosan nincs meg. Le merem írni, mert így van. Isten elhagyott engem, le merem írni, mert így van. Minden-minden földöntúli pártfogás, szeretet nélkül maradtam itt. Mire volt jó a megmenekülésem, miért nem jutottam inkább a nyilas gyilkosok kezére, hogy kínok kínjával én pusztultam volna el inkább, mint ő, a drága szent, a legjobb, a leggyanútlanabb, aki élt. Minek maradtam itt, Uramisten? ”

(Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved