Darázs és méhcsípés, hogyan kerüld el a kellemetlen következményeket?!


kidsnews (127éves) - 3 éve

A nyaralás egyik legkellemetlenebb emléke lehet, ha vízparton üldögélve egyszer csak rovarok célpontjává válunk. A leggyakrabban a méh és darázsfélék csípésével kell számolni és jellemzően a vízparton vagy édes vagy alkoholos italok társaságában lehet rájuk számítani.

A darázs és méhcsípéseket nehéz nem észrevenni és biztos tudjátok már, hogy következményeként, fájdalmas, viszkető, piros duzzanat jelenik meg a bőrünkön.

Ha a darázs támadást nem tudtuk elhárítani, a lúgos méreganyagot a szervezetünkbe juttató csípést, enyhe savas oldattal, például citromlével vagy ecetes vízzel érdemes lemosni.  Ezt követően borogatással, illetve antihisztamin vagy lidokain tartalmú kenőcsökkel, krémekkel kezelhetjük, hogy a duzzanat néhány nap alatt elmúljon.

A méh váladéka ellentétben a darázsfélékkel savas kémhatású, ezért a csípést lúgos anyaggal kell lemosni és bekenni. Otthon a legegyszerűbben úgy tudsz ilyet előállítani, hogy szódabikarbónát keversz el vízben.

Mivel a darázs és méhcsípés sokaknál válthat ki minden kórelőzmény nélküli is allergiát, fontos tudni miről ismered fel azt. Ha a csípést követő rövid időn belül nagyobb bőrelváltozások jelennek meg, a száj, szem beduzzad, vagy nehézlégzés fulladás lép fel, azonnal forduljunk orvoshoz és hívjunk mentőt. Ha esetleg a csípés nyelvet, garatot, vagy nyelőcsövet érinti az azonnali orvosi segítség elkerülhetetlen!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

Kép: Brightside

2017 Kidsnews | All rights reserved