Drámai mértéket ölt az élelmiszer-pazarlás!


D.Barbara (20éves) - 3 éve

Mindenkivel megesik néha, hogy megvesz valamit, de végül elfelejti, vagy nem kívánja és az étel a kukában végzi. De vajon mégis mennyi étel kerül a szemetesbe?

Elképesztően sok! Csak az Európai Unióban az emberi fogyasztásra szánt teljes élelmiszertermelés majdnem 1/3-a végzi a kukában, amely mintegy 1,3 milliárd tonna élelmiszert jelent. Tehát Mi, az EU lakosai évente 173 kg ételhulladékot termelünk fejenként. Hát nem elképesztő?! Mindezt úgy, hogy közben a világon majdnem 1 milliárd ember él napi 1 dollárnál kevesebb összegből és éhezik, vagy alultáplált. De hol is termelődik a legtöbb élelmiszerhulladék konkrétan?

 

A legnagyobb élelmiszerpazarlók a háztartások, ők adják ki a pocsékba menő élelem 53%-át. Őket követi a sorban a feldolgozó ágazat 19%-kal, majd a vendéglátóipar 12%-kal és az elsődleges termelés 11%-kal, végül a nagy- és kiskereskedelem 5%-kal.

Az Európai Unión belül a „legpazarolóbb ország” címe egyértelműen Hollandiáé, de nem marad le a képzeletbeli dobogóról Belgium és Ciprus sem. Magyarország az ételhulladék fejenkénti termelésének listáján viszonylag középen helyezkedik el. Az ennivalóval legtakarékosabban bánó ország pedig Szlovénia. Az ételhulladék megtermelése után sem ér véget ez a szörnyű folyamat, hiszen a megtermelés és ártalmatlanítás is CO2 kibocsátással jár. Méghozzá évi 170 millió tonnával!

Az élelmiszerfelesleg keletkezésének legfőbb oka az emberek felelőtlen vásárlási szokásaiból ered, illetve az ételek minőségével kapcsolatos jelzések helytelen értelmezéséből.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

europarl.europa.eu

2017 Kidsnews | All rights reserved