Egy személyzet le, a következő fel


kidsnews (127éves) - 3 éve

Földet ért a Nemzetközi Űrállomás (ISS) három űrhajósa. Szerdán a Szojuz MSZ-09 fedélzetén már indul is a következő trió. A Szojuz MSZ-07 visszatérő kabinja, benne egy orosz, amerikai és japán űrhajóssal, 168 napon át tartó küldetésük végén, magyar idő szerint 2018.06.03. 14:39-kor landolt a kazah sztyeppén.

A Szojuz MSZ-07 visszatért utasai, az ISS 54., majd 55. állandó személyzetének egykori tagjai, még az űrállomás fedélzetén. Balról jobbra a japán Norishige Kanai, az orosz Anton Skaplerov parancsnok és az amerikai Scott Tingle. (Kép: NASA / JAXA)

Az űrállomáson maradt űrhajósok megkezdték az 56. sorszámú legénység programját. Egyelőre csak hárman vannak, a parancsnok Andrew (Drew) Feustel, egy másik amerikai, Richard (Rick) Arnold és az orosz Oleg Artyemjev. De ha minden jól megy, június 6-án már indul is Bajkonurból a Szojuz MSZ-09 űrhajó, rajta az első űrutazására készülő orosz Szergej Prokopjev, a második alkalommal repülő, már 165 napnyi űrutazáson túlesett német Alexander Gerst (az ESA képviselője), és a szintén újonc amerikai űhajósnő, Serena Auñón-Chancellor. Ő eredetileg az év vége felé repült volna, de jauárban kiderült, hogy az eredetileg a személyzetbe tervezett Jeanette Epps helyett be kell ugrania. Két napnyi repülés után dokkolnak a Rasszvet modulnál. A szokatlanul gyors személyzetcserétől azt remélik, hogy az ISS-es folyó tudományos kísérletekben a lehető legkevesebb fennakadás lesz.

A június 6-án (szerdán) magyar idő szerint 13:11-kor indítani tervezett Szojuz MSZ-09 személyzetének csoportképe még a felkészülés közben készült. Balról jobbra: Serena Auñón-Chancellor (NASA), Szergej Prokopjev parancsnok (Roszkoszmosz) és Alexander Gerst (ESA). (Kép: NASA / Victor Zelentsov)

Visszatérve a Szojuz MSZ-07-hez, az orosz űrhajó még tavaly, december 17-én startolt. Mind Tingle, mind Kanai most vett rész először űrrepülésen, így 168 napnyi űrben töltött időt gyűjtöttek. Skaplerov viszont korábban már kétszer is járt a Föld körül, így összesen 532 nap szerepel majd a neve mellett a listán. Mostani munkája során mindhárom űrhajós részt vett egy-egy űrsétán. Négy érkező és dokkoló űrjárművet fogadtak az ISS-nél. Az egyik természetesen a Szojuz MSZ-08 volt, rajta az 55. személyzet további három tagjával, a másik három pedig teherűrhajó.

A Szojuz MSZ-07 visszatérésének helye Kazahsztán térképén. (Kép: NASA TV)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

urvilag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved