Egy váratlan fordulat az antarktiszi olvadásban


kidsnews (127éves) - 3 éve

Az, hogy a föld melegszik mára már általánosan ismert tény és a téma iránt érdeklődők előtt az is világos, hogy ennek következményeként a jégsapkák, így az Antarktiszon lévő jég is olvadásnak indult. Az előrejelzések szerint ez növekedés egyre gyorsabb lesz és úgy tűnik az egész nyugat-antarktiszi jégtakaró elolvadása esetében akár 3 méterrel is megemelkedhet majd az óceánok vízszintje a Földön. Ezen tények ismeretében azt talán már nem is kell mondanunk, hogy egy ilyen globális vízszintváltozás mit jelenthet a tengerparti országok lakosságára és gazdaságára nézve.

A legfrissebb kutatások adatai szerint azonban úgy tűnik azért még sincs minden veszve, hiszen antarktiszi jégolvadás kapcsán egy olyan eddig ismeretlen jelenségre bukkantak a kutatók, ami végre jó hírt jelenthet a globális felmelegedés és a tengerszint emelkedés miatt joggal aggódóknak.

Egészen pontosan arról van szó, hogy az olvadó jég alatti anyakőzet elkezdett emelkedni és így egyre több jeget juttat szárazföldre, azaz választja el azt az olvadást generáló meleg tengervíztől. A szemléltető magyarázatok szerint valami olyasmi történik, mint amikor reggel felkelsz az ágyadról és a matracodban található habszivacs elkezdi visszanyerni eredeti formáját.

Az anyakőzet megemelkedése a kutatás szerint megőrizheti a jégtakaró stabilitását, így lassítva a katasztrofális következményekkel fenyegető olvadást.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

ng.hu , science.sciencemag.org

2017 Kidsnews | All rights reserved