Etiópia tényleg Afrika Kínája lesz?


kidsnews (127éves) - 3 éve

Etiópia, az Afrikai kontinens legnépesebb országa napjainkra már nem az éhezőkről nevezetes, hanem arról, hogy gazdasági növekedése körülbelül 8,5 százalék. De álljunk csak meg egy szóra mit jelent ez, hát azt, hogy az országban egyre több terméket termelnek, és szolgáltatások minősége is javul.

Nemcsak 2018-ban, hanem már az elmúlt években is 10 százalék körül mozgott a korábban éhező országként aposztrofált térségben a gazdasági növekedés. Napjainkra Etiópia a gazdasági szempontok alapján a világ egyik leggyorsabban növekedő országa, ahol rohamosan csökken a erőteljes népességnövekedés üteme, ami azonban ennek ellenére is lassan eléri a 100 milliót. Ma Etiópiában egy anyának átlagosa már csak négy gyermeke születik, annak ellenére, hogy az utódok száma egy negyedévszázaddal ezelőtt még hét volt.

Az ország legjobb körülményei között élő családjaiban pedig jellemzően már csak két gyermek születik, ami egyedülálló az afrikai térségben.  Szakértők szerint a jelenség  az életszínvonal javulásának és a lakosság egyre növekvő iskolázottságának tudható be.

Etiópia igyekszik valódi demokráciává válni, az éhínség gyakorlatilag megszűnt, az ország fejlődésnek indult. Bár az ország nem rendelkezik kitermelhető kőolajkészletekkel földrajzi helyzete igen kedvező, hiszen a Nílust tápláló legtöbb folyó innen ered, amiért Afrika víztornyának is szokás nevezni.

A kedvező földrajzi körülmények miatt mára már a lakosság 80 százalékának munkát adó mezőgazdaság termeli ki az egykor éhező országban a GDP 41 százalékát. A legmeghatározóbb exportcikkeknek a kávé, az olajos magvak, a gabonák, a burgonya és a cukornád számít. A regnáló kormány mindemellett nagy figyelmet szentel az ipar és az infrastruktúra fejlesztésének.

Mindezek ellenére fontos leszögezni, hogy Etiópia még messze nincs az út végén, rendszeresek a konfliktusok a szomszédos Eritreával és az ország elmaradottabb déli vidékein még mindig jelentős az olyan lakosság akik inkább az elmaradott törzsi életet választanák a fejlődés helyett.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

kitekinto.hu, és privatbankar.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved