Ezek a férfiak! – megnéztük a Nők iskoláját!


kidsnews (127éves) - 3 éve

„Ha a komédiának az a hivatása, hogy az emberek hibáit megjavítsa, nem látom be, miért volnának kiváltságos hibák. (…) Gyakran a szigorú erkölcstan legszebb nyilai sem olyan hatásosak, mint a szatíra, s a legtöbb ember számára a korholás legjobb módja az, ha lefestjük hibáikat. Nagy csapás a bűnökre, ha nevetségessé tesszük őket a világ szemében. A szemrehányásokat könnyen vesszük, azt azonban, ha kigúnyolnak, nem bírjuk elviselni; eltűrjük, hogy rossz hírünk legyen, de azt nem, hogy nevetségesek legyünk…”

Színdarab olyan embereknek, akik azt hiszik magukról, hogy nagyon dörzsöltek. Vagy inkább másképp mondom; tükör, olyan embereknek, akik azt hiszik magukról, hogy nagyon dörzsöltek. Ez így mindenképp korrektebb.

SPOILER!

A történet egy idős úr (Máté Gábor) körül forog, aki kimozdíthatatlan abból a mederből, amiben az önzőség patakja egyesül a kényelem és az egyszerűség folyójával. Arnolphe teljes meggyőződéssel hiszi, hogy az ostoba feleség a jó feleség, így kiemel négy éves korában egy kislányt addigi életéből, és gondozásba veszi, ezzel biztosítva azt, hogy teljes tudatlanságban, tájékozatlanságban és sötétségben nő fel Ágnes (Rujder Vivien), hogy majd egyszer feleségül vehesse őt. Arnolphe annyira fél a megcsalt, megalázott és elhasznált férj szereptől, hogy a cseperedő leendő asszonyával együtt új életet kezd, új névvel, új címmel, hogy a lánynak semmi lehetősége ne legyen őt a későbbiekben elhagyni, esetleg megcsalni, vagy ne adj Isten, megtagadni. Így éldegélnek, miközben  Arnolphe immár Monsieur de la Rönk néven tündököl, két Ágneshez hasonló tudatlan, gyereklelkű szolgálót vesz fel, hogy ők vigyázzák, amíg ő az üzlet miatt odavan.

Monsieur de la Rönk hazaérve meglepetten veszi tudomásul, Horace (Tasnádi Bence), egyik régi jó barátja fiának váratlan érkezését. A fiú mit sem sejt arról, hogy apjának egykori barátja nevet változtatott, és új életet kezdett egy fiatal lánnyal, így beszélgetésbe melegednek, amikor is a látszólag nagyvilági langaléta fiatal fiú  – Monsieur de la Rönk, azaz Arnolphe számára – igen érdekes történetet mesél egy lányról, akit valami bolond öregúr fogva tart, és direkt ostobának nevelve elzárja őt a legtöbb átlagos, mindennapi tevékenységtől. Moniseur de la Rönk érdeklődve, szinte derűs arccal hallgatja a kedves kis meseszerű történetet, tettetve a teljes tudatlanságot, amikor is Horace olyan részletekre tér ki, amiktől Monsieur de la Rönk oly szépen kitervelt élete egy pillanat alatt úgy dől össze, mint a bűvészek gondosan felépített kártyavára, Ágnesről ugyanis kiderül, hogy beleszeretett Horace-be, akit Monsieur de la Rönk távollétében a kattant inasok engedtek be a házba.

Az úr igyekszik megtartani titkát a fiú előtt, – miszerint az ő tulajdonában nevelkedő hölgyet fűzi ezerrel -, ezzel több lehetőséget adva a még bővebb információszerzés lehetőségének, ami egy ideig működik is: Horace minden tervéről beszámol Arnolphe-nak, amiket Ágnes megmentésére, megszerzésére eszelt ki, így Monsieur de la Rönk még csírájában el tud fojtani párat, ám az ifjú szerelmesek olyannyira kitartóak, hogy minden erőt egyesítve 95 garantáltan szórakoztató percen át bukdácsolnak, ügyetlenül közelednek az áhított „minden jó, ha vége jó” mondat felé.

A Katona József színházból kilépve Boci Csoki kolléga szellemesen megjegyezte: ezek a férfiak… 🙂

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

Kép: Katona József Színház, Horváth Judit.

2017 Kidsnews | All rights reserved