„A feketék királyának ajándéka lesz a fehérek királynőjének.” – Sarah Forbes Bonetta a fekete hercegnő az angol királyi udvarban.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Sarah Forbes Bonetta Davies egyedülálló és csodálatos alakja a történelemnek, aki az afrikai származása és a kor viszonyai ellenére az brit nemesség tagja lett, így egyszemélyben képviselte az afrikai feketéket és a brit királyságot is.A nyugat-afrikai Joruba népcsoport Aina hercegnőjeként, 1843-ban megszületett Sarahnak izgalmas és egyben tragédiákkal tarkított élete volt. Ötéves volt amikor egy rivalizáló szomszédos Dahomey királyság katonái családját és a faluját is elpusztítottak majd pedig őt magát magukkal vitték rabszolgának.

Gazdája a dahomey-i király ezt követően emberáldozatnak szánta, de a kilátástalan helyzetből Frederick E. Forbes brit hajóskapitány kimentette őt azzal, hogy a fekete királyt rávette ajándékozza a rabszolgát a brit uralkodónak. A megmentett rabszolgát az egykori hercegnőt Sarah Forbes Bonetta néven keresztelte meg, majd Angliába vitte. A kapitányt lenyűgözte a megmentett kislány tudásvágya és tanulási képességei, aki emlékiratai szerint már az angliai hajóút alatt megtanult angolul és zenei téren is nagyon tehetségesnek bizonyult.

Hazatérve Forbes bemutatta Viktória angol királynőnek és olyan hatással lett a világ egyik legnagyobb hatalmú asszonyára, hogy az keresztlányának fogadta és ezt követően finanszírozta tanulási költségeit.

A lányt megmentő Forbes kapitány azonban egy évvel később a kapitány meghalt, Sarah pedig 1851-ben visszatért Afrikába. Tizennyolcéves korában hozzáment a Sierra Leone-i James Pinson Labulo Davieshez, a tehetős kereskedőhöz, aki csodálatos esküvőt rendezett neki.

A házasságból Viktória néven egy leánygyermek született, akivel később többször látogatták meg az azonos nevű jótevőt, a brit királynőt. Sarah 1880-ban, 37 évesen halt meg tuberkulózisban Madeirán hatalmas űrt hagyva a brit királynő szívében.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved