Hortobágyi madárkórház – ha ornitológus akarsz lenni, itt a helyed!


Eboss Boss (14éves) - 3 éve

Hallottál már a Hortobágyról, ami a világ legszebb helye, egy igazi mennyország! Ott található a híres Kilenclyukú híd és a tájat mindenfelé gémeskutak látványa gazdagítja. Az egész terület tulajdonképpen érintetlen vadvilág, ami olyan nagy, hogy amikor körbe nézel, nem látsz mást csak azt, ahogy a táj egybeolvad az éggel.

A főként füves síkság, amelyet halastavak, mocsarak, és nádasok tarkítanak. Az ártéri erdőkben és szórványos kerek erdők biztosítanak otthon a gémtelepeknek, vagy az olyan különleges ragadozó madár fajoknak, mint a kék vércse, a kerecsensúlyom vagy a parlagi sas. Hortobágyon él hazánk legnagyobb méretű madárfaja is a túzok. A terület füves pusztáin nem ritka látvány a fürj, a fogoly és az ugartyuk sem. A mezőkön találkozhatunk olyan madárritkasággal is, mint a csíkosfejű nádi poszáta. Még a tél közepén januárban sem kizárt, hogy összefuss vadludakkal. A gázlókban vannak vörösnyakú ludak.

 

A Hortobágy összességében több mint 330 madárfajnak jelent otthont. Ha elfáradtál a természetjárásban lehetőséged van a hortobágyi madárkórházat is megtekinteni, ami egy egészen különleges élmény.

Első pillanatra elég sokkoló, mert egy csomó kitömött állat fogad a belépéskor, de nyugi ezek természetesen elhullott állatok és nem levadászták őket azért, hogy ennek a hátborzongtató kiállításnak tagjai lehessenek. Találsz itt madárkertet és a madármentő kiállítást is. Sőt, a látványkórházat magában foglaló látogatóház nagyröpdével, tórendszerrel és játszókerttel van kiegészítve, ahol az egyik legnépszerűbb program a sasos gyerekröptető. Amikor végig sétálsz a látványkorház részen egészen közelről találkozhatsz az itt dolgozó orvosok munkájával és betegeivel. Olyan madarakat is észre vehetünk, akiknek már egy életre a kórházban kell hogy maradniuk és olyanokkal is, akiknek van még esélye visszatérni a természetbe.

Nekem a személyes kedvencem az a két holló, akik ugyan a frászt hozták rám, amikor megszólaltak, hogy „szevasz negró”,  mire a másik hozzátette hogy „ hello” .

Egy szó mint száz, ha szereted a természetet, érdekelnek a madarak, vagy egyszerűen csak egy jó programot keresel a perzselő nyár napokban. Ajánlom, hogy látogass el a Hortobágyra, garantálom, hogy nem fogod megbánni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved