Június 14. – A győri csata és az utolsó nemesi felkelés


kidsnews (127éves) - 3 éve

1809- ben ezen a napon zajlott le a Győri csata, amely olyan jelentőséggel bírt akkoriban, hogy Napóleon a vereségünket még a párizsi Diadalíven is megörökíttette.

Az 1799 és 1815 közötti korszak „világháborújában”, a napóleoni háborúkban megközelítőleg 100.000 magyar katona vett részt és rengetegen estek el közülük a harcmezőkön, annak ellenére, hogy a Magyar Királyság területét csak 1809-ben érintette a háború.

A magyar nemesség az európai tapasztalatokból okulva Napóleon személyében leginkább az elnyomást és a megszállást látta, ezért amikor a francia reguláris sereg megjelent a Magyar Királyság határainál meghirdették a harcászati értelemben teljesen elavult nemesi felkelést. A gyengén felszerelt és gyakorlatlan haderő irányítását János főherceg parancsnoksága alá helyezték.

A 21 ezer fős nemesi sereg ezután Győr közelében ütközött meg Napóleon 55 ezer főnyi jól felszerelt, igen tapasztalt és tüzérséggel is rendelkező hadával. A nemesi sereg a franciák rohamát látva, túlélőmódba kapcsolt és elfutott a helyszínről. Az ütközetben 26 magyar tiszt és 765 közkatona esett el.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia

2017 Kidsnews | All rights reserved