Június 15. – Erkel Ferenc nyerte meg a Himnusz megzenésítésére hirdetett pályázatot


kidsnews (127éves) - 3 éve

1844. július 15-én Erkel Ferenc megnyerte a Himnusz megzenésítésére hirdetett pályázatot. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tekintette befejezettnek a Hymnus, a magyar nép zivataros századaiból című költeményét, amelyet megelőzően a magyarságnak nem volt saját himnusza. A mű megzenésítésére 1844-ben írtak ki pályázatot.


“A nyertes pályamű szerzőjének Erkel Ferencz kiálltaték ki. Szívesen osztozunk a közönség élénk éljenkiáltásaiban, mellyekkel a nyertes szerzőt kihívta … Most csak az van hátra, hogy Erkelünk gyönyörű hymnusát többször adassék alkalom hallani, megismerni, megtanulni, annak jelessége kezeskedik, hogy ez nem sokára a legnagyobb népszerűséget vívandja ki magának, s valódi magyar néphymnussá válandik.”

A beérkezett tizenhárom pályaműből a zsűri Erkel Ferenc művét választotta ki, majd a megzenésített Himnuszt a Nemzeti Színházban mutatták be elsőként 1844. július 2-án.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved