Június 19. – Akik a Szovjeteknek kémkedtek.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Ezen a napon 1953. június 19-én végezték ki Ethel és Julius Rosenberget a vádak szerint az USA atomtitkait kiadó kémházaspárt. A sokak által mai napig vitatott és ellentmondásokkal tarkított per sokáig szolgált témaként az egykori vasfüggöny mindkét oldalán, és még a mai napig is sokat kutatott téma.

Napjainkban is az egyik legmeghatározóbb fegyvertény egy ország hadereje kapcsán, hogy rendelkezik-e nukleáris arzenállal, avagy sem, így nem csoda, hogy a hidegháború hajnalán az Egyesült Államok vezetése arra törekedett, hogy az atombomba monopóliumának birtokában hosszú távra legyen képes biztosítani a világ nyugalmát.  A céljai megvalósításához különösen fontos volt a már létező technológia részleteinek titokban tartása, hiszen akkoriban az összes szakértő egybehangzóan állította, hogy a Szovjetunió, a nagy rivális csak az ötvenes évek végére lett volna képes kifejleszteni saját atombombáját.

Így nem csoda, hogy megdöbbenést keltett 1949-ben az a bejelentés, hogy a Szovjetunió rendelkezik nukleáris fegyverrel, sőt végrehajtott egy kísérleti atomrobbantást is. A Washingtoni vezetés azonnali vizsgálatot rendelt el, mert egyértelműnek látszott a kémkedés, az árulás ténye. Az alig 5 hónapig tartó nyomozás után került képbe a Rosenberg házaspár.

Elsőként a férj Julius Rosenberg vált gyanússá, aki amúgy már 1935-től a New York-i Kommunista Liga vezetője volt mindamellett, hogy az amerikai hadsereg egyik hírközléssel foglalkozó laboratóriumában dolgozott, mint villamosmérnök.

Bizonyítást nyert, hogy 1942-ben találkozott Szemjon Szemenovval, a szovjet NKVD egyik leghíresebb kémével, aki a nyomozás iratai szerint könnyedén beszervezte az amúgy is kommunista érzelmű Rosenberget, hogy szállítson információkat nekik az amerikai katonai fejlesztésekről.

A nyomozás során persze az is hamar kiderült, hogy Rosenberg felesége és annak testvére is beszervezésre került, ami azért volt különösen nyugtalanító mert David Greenglass konkrétan az atombomba kifejlesztésében is részt vett.

Persze így érthető, hogy nemcsak a férj által hozzáférhető katonai titkok, mint például a Lockheed P-80-as gép tervrajzai vagy a NACA (Nemzeti Repülésügyi Tanácskozó Testület) különböző bizalmas iratai kerületek a Szovjetek kezébe, hanem további tudósok beszervezésével a Manhattan-projekt rengeteg információja, ami a Szovjetek meglepően gyors atomhatalommá válásához vezetett. Julius Rosenberget 1950 júniusában, míg feleségét rá két hónappal vették őrizetbe, a médiaszenzációnak számító perük pedig 1951 márciusában kezdődött.

A 11 vádpont között nemcsak a „nemzetbiztonsági szempontból különösen fontos információk kiadása külső hatalomnak” vád szerepelt, hanem tízmillió ember életének veszélyeztetése -ez az indoklás szerint arra vonatkozik, ha a szovjetek bevetik az atomfegyvert- és az akkor már javában zajló koreai háború kirobbantásában való bűnrészesség is.

Rosenbergék persze végig tagadtak, senkire nézve nem tettek terhelő vallomást, ennek ellenére teljesen reménytelen helyzetben voltak, mivel az eljárás során, David Greenglass vádalkut kötött a hatósággal és 15 évnyi börtönbüntetésért cserébe részletes vallomást tett a házaspár kémtevékenységéről.

Bár sokan felszólaltak elnöki kegyelmet kérve -mint például Jean-Paul Sartre francia filozófus, Pablo Picasso, Albert Einstein, és XII. Pius pápa is- a Sing-Sing börtönben eltöltött két esztendő után, 1953. június 19-én villamosszékben kivégezték őket.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

rubicon.hu, mult-kor.hu, honvedelem.hu, fmc.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved