Június 20. – A francia Nemzetgyűlés tagjai letették a “labdaházi esküt”


kidsnews (127éves) - 3 éve

1789. június 20-án a francia Nemzetgyűlés tagjai letették a “labdaházi esküt” amellyel közvetve hozzájárultak ahhoz, hogy  július 14-én kitört a forradalom.

„Esküszünk, hogy sohasem válunk meg a Nemzetgyűléstől, s bárhol összegyűlünk, ahol a körülmények megkövetelik, amíg létre nem hoztuk és szilárd alapokra nem fektettük a királyság alkotmányát.”

Ebben az időszakban Franciaországnak már óriási adósságai voltak az amerikai függetlenségi háború támogatásának következményeként, és kilástástalan helyzetét a szűk termésű esztendők még tovább nehezítették.

XVI. Lajos a válság kezelésére 1789 tavaszán összehívta a rendi gyűlést. A polgárság és a parasztság képviselői elérték, hogy kétszer annyi tagot adhassanak a gyűlésbe, mint a nemesség és a papság, de hiába mivel XIV. Lajos úgy rendelkezett, hogy a létszámtól függetlenül 1-1 szavazat illette meg őket.

XVI. Lajos késöbb az adók és a kölcsönök megszavazásának jogát a rendekre ruházta, elfogadta a személyes szabadságot, a sajtó szabadságát, illetve a közigazgatás decentralizálását, de közben csapatokat vezényelt Párizs köré.

Ezután a felháborodott képviselők erre reagálva „alternatív” gyűlést hoztak létre, amelyhez a többi rend is csatlakozott, majd hamarosan Nemzetgyűlésnek nevezték ki magukat. Amikor azonban 1789. június 20-án tanácskozni próbáltak, nem engedték be őket a Menus Plaisirs palotában lévő terembe, amit ők a király ellenséges szándékának tulajdonítottak.

Mivel nem akartak csúfos visszavonulót fújni, Bailly korelnök javaslatára átmentek a labdaházba, hogy ott tartsák meg az ülést. Ezután az 575 “labdaházi” küldött esküvel szentesítette fogadalmát, amely szerint a Francia Nemzetgyűlést feloszlathatatlannak tekinti mindaddig, amíg új alkotmányt nem teremtenek Franciaország számára, és ezzel voltaképpen a küldöttgyűlés szuverenitás is kinyilvánították.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

rubicon. hu

wikipedia.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved