Június 25 – Megkezdődött Jugoszlávia szétesése


kidsnews (127éves) - 3 éve

1991. június 25-én Szlovénia és Horvátország kikiáltotta függetlenségét, ezzel megindítva a szocialista Jugoszlávia szétesését. A szövetségi kormány a horvátországi és szlovéniai köztársaság függetlenségi határozata után azonnal válságtanácskozást hívott össze, a belgrádi parlament pedig határozatban jelentette ki: a kormánynak, a biztonsági szerveknek és a hadseregnek kötelessége megtenni a szükséges intézkedéseket ,,Jugoszlávia határainak újrarajzolása, a határok bárminemű megváltoztatása ellen,,.

Az ország történelme az első világháború után létrejövő Szerb-Horvát-Szlovén Királysággal kezdődik, amely 1929-ben kapta a Jugoszlávia (Kraljevina Jugoslavija) elnevezést. Már a kezdetektől komoly nemzetiségi ellentétekkel terhelt, amelyet csak a második világháború idejére sikerült valamelyest feledtetni, amikor egy partizán vezetőnek, Joszip Broz Titónak sikerül egységbe szervezni a délszláv nemzetiségeket.

Az 1945 novemberében kikiáltott Jugoszláv Szövetségi Népköztársaságot hat tagállam alkotta Szlovénia, Horvátország, Macedóni, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Szerbia. A szocialista blokkban Jugoszláviának szerencsés helyzete volt mert a Szovjetunió nem gyakorolt erős befolyást rá, így sikerült egy úgynevezett önigazgató szocialista rendszert kiépíteni az országban és ez viszonylagos jobblétet eredményezett a lakosságnak.

Mivel azonban a 80-as évek szocialista blokkjában zajló változás szele Jugoszláviát is érintette, Tito halála után a „puhulás”, vagyis a tagállamoknak adott szinte korlátlan politikai autonómia, valamint az egyre fokozódó nacionalizmus 1988-ra már komoly ellentéteket szült az ország területén.

A Jugoszláviát irányító 8 tagú elnökség élén állandóan cserélődtek a politikusok és a tagállamok egyre inkább saját érdeküket helyezték előtérbe. Az ellentétek először Horvátországban majd Bosznia-Hercegovinában fajultak háborús konfliktussá.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

mult-kor, MTI

kiemelt kép: Siggy Nowak/Pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved