Június 26 – Ma van a kábítószer-ellenes világnap


kidsnews (127éves) - 3 éve

Mivel tudjuk a történelemkönyvekből, hogy már az emberiség hajnalán élő népcsoportoknál is létezett valamiféle „varázsital” amit a betegekkel itattak, kimondhatjuk, hogy a bódulat iránt érzett vonzalma az emberiségnek nem újkeletű. A törzsek varázsitala és a napjaink 320 milliárd dolláros illegális drogkereskedelmi „iparága között” között azonban nem csak az üzlet volumene a különbség.

Az ópiumot az ókorban eredetileg gyógyító hatása miatt kezdték termeszteni, azonban a szer használói hamar felismerték, hogy huzamosabb alkalmazása az ember fizikumára és pszichikumára igencsak károsan hat így a később a szer használatát be is tiltották.  A másik meghatározó organikus szer, a kokain eredete is hasonlóan korai. Mintegy 3000 évvel ez előtt az Andokban élő inkák már azért rágták a kokacserje leveleit, hogy felgyorsítsák a szívverésüket és a lélegzésüket, így ellensúlyozva az Andok ritka levegőjének rájuk gyakorolt hatásait.

Nagy magasság ide vagy oda a kokain esetében is számtalan példa bizonyítja, hogy -Freud szavaival élve- használata „testi és erkölcsi hanyatláshoz” vezet.

Mivel korunkban az orvostudomány és a politika is erőteljesebben kezdet foglalkozni a drogfogyasztás emberi szervezetre gyakorolt hatásaival, az ENSZ 1987-ben június 26-át kábítószer-ellenes világnapnak minősítette.

A tagok deklarálták, hogy a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében a nemzetek közötti összefogására, a kereslet- és kínálatcsökkentés egyensúlyára épülő beavatkozásokra van szükség, így azóta prevenciós kampányokkal igyekeznek felhívni a figyelmet a kábítószer-fogyasztás használatának megkérdőjelezhetetlen veszélyeire.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

mondjnemetadrogokra.hu;bunmegelozes.hu

kiemelt kép: pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved