Június 28. – Ezen a napon történt a szarajevói merénylet


kidsnews (127éves) - 3 éve

1914. június 28-án gyilkolta meg Ferenc Ferdinánd osztrák–magyar trónörököst és feleségét Szarajevóban Gavrilo Princip szerb diák és ezzel kezdetét vette az a nemzetközi diplomáciai konfliktus, amely később az első világháború kitöréséhez vezetett.

Ferenc József és az Osztrák–Magyar Monarchia akkori vezetése a merényletet egyértelműen a szerb nacionalizmus, közvetetten pedig a szerb állam számlájára írta, hiszen mint kiderült a merénylő megbízója a szerb titkosszolgálat ezredeseként szolgált akkoriban.

Az Osztrák–Magyar Monarchia felháborodását egy ultimátumban fogalmazta meg Belgrád számára, amelyben annak szuverenitását sértő módon követelte a merényletet is előkészítő terrorszervezetek felszámolását és a bűnösök felkutatását.

A keményen fogalmazó ultimátum ellenére, az addigra már II. Miklós orosz cár támogatásától magabiztos Szerbia szembeszegült a Monarchiával, így nyilvánvalóan nem késett sokat a hadüzenet.

Az akkori érvényben lévő segítségnyújtási garanciáknak köszönhetően néhány nap alatt létrejött Európa két egymással szemben álló katonai szövetsége és néhány héttel később kitört az első világháború, amely aztán alapjaiban változtatta meg az öreg kontinens térképét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

rubicon.hu

kép: wikimedia

2017 Kidsnews | All rights reserved