Június 29. – A déli harangszó


kidsnews (127éves) - 3 éve

A Hunyadi, mint név, a Nándorfehérvár és a déli harangszó valahogy mindegyikünk tudatában összekapcsolódott olyan mértékben, hogy nincs az a történelmi tény és az a kiváló pedagógus, aki ezt ki tudná törölni a fejünkből.

A szavak közötti kapcsolat a magyar ember egyik leggyakoribb tévedése történelmünk vonatkozásában, mivel általánosan hisszük, hogy a déli harangszót a nándorfehérvári csata emlékére rendelték el egykoron.

Az igaz történet dióhéjban azonban így hangzik:

Bizánc elvesztése után úgy tűnt nincs az a katonai erő, ami ellen tudna állni II. Mehmed szultán hódító hadainak, aki egyértelművé tette, hogy Buda és Nándorfehérvár meghódítása is tervei között szerepel.

A mindössze három esztendőn át regnáló Kallixtusz a törökök elleni keresztes hadjárat szervezésének szentelte hivatali idejét. 

A magyar belpolitikai helyzet ismeretében, valamint a rigómezei csata alapján joggal gondolta azt III. Kallixtus pápa, hogy ha ez megtörténik megnyílik az út Róma felé is.

1456. június 29-én ezért elrendelte, hogy a katolikus templomokban minden nap kondítsák meg a harangokat, és imádkozzanak a török támadásra készülő magyarok győzelme érdekében.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

rubicon.hu

wikipedia.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved