Június 6. – D-day, vagyis megkezdődött a normandiai partraszállás


kidsnews (127éves) - 3 éve

Az 1939. szeptember 1. – 1945. szeptember 2. -a között lezajlott II. világháború a történelem eddigi legnagyobb és a legtöbb halálos áldozattal járó fegyveres konfliktusa, a normandiai partraszállás pedig ennek legnagyobb hadművelete volt.

A normandiai partraszállás vagy ahogyan mindenki emlegeti a “D-day” nem csak erre az egy napra korlátozódott, a normandiai hadműveletek ugyanis egy 80 napos időszakban, június 6 és augusztus 25 között zajlottak le. Ekkor szállt partra az a 2.8 millió szövetséges katona, akik végül eldöntötték a háború végkimenetelét, a Hitleri Németország bukását okozva.

Amerikai katonák érkeznek az Omaha Beach nevű partszakaszhoz. Forrás: goodfreephotos.com

Az évforduló alkalmából itt van néhány tény, amit lehet nem tudtál a partraszállásról:

A szövetségesek rengeteg erőforrást mozgósítottak, hogy meggyőzzék a németeket arról: az invázió Calais közelében lesz, nem pedig Normandiában. A cél érdekében még egy fantomhadsereget is létrehoztak, csupa felfújhatós tankkal és katonabábúkkal. A németek annyira hittek a rengeteg hamis információnak, hogy még a partraszáálás után sem mozgatták a Calais térségben állomásoszó csapatokat, mivel ott várták a második támadást.

A D-day idején annyira kedvezőtlen volt az időjárás a hadműveletekhez, hogy a normandiai német parancsnok, Erwin Rommel hazautazott a felesége ötvenedik születésnapjára. Valószínüleg ideges lehetett, amikor megkapta a francia területekről érkező jelentéseket, otthon Németországban. 

Hitler éppen aludt, amikor megkezdődött az invázió, és mivel senki sem merte felkelteni, a német csapatok feladatmeghatározás, és átcsoportosítások nélkül próbálták visszaverni a támadást. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

tortenelemcikkek.hu, bbc.com

kép: herb1979/Pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved