Közös európai haderő?!


kidsnews (127éves) - 3 éve

Az európai közös hadsereg témája nem most került először terítékre, de most először követték tettek is a felvetéseket, hiszen a napokban Franciaország, Hollandia, Belgium, Dánia, Észtország, Nagy-Britannia, Németország, Portugália és Spanyolország védelmi miniszterei megállapodást írtak alá Luxemburgban egy közös európai haderő létrehozásáról. – jelentette a Politico nemzetközi hírportál.

A francia köztársasági elnök által tavaly szeptemberben konkretizált elképzelés szerint a haderő legfőbb feladata az Európai Unió külső határai mentén kialakult konfliktusok és a lehetséges veszélyforrások önálló kezelése lenne a NATO segítsége nélkül.

Bár az eddigi próbálkozások rendre meghiúsultak azt fontos tisztázni, hogy a közös haderő kérdése nem újkeletű, hiszen maga az ötlet az 1950-es évekből származik.

Az eltelt évtizedek ellenére soha meg nem valósult projektnek mostanra a NATO alappillérét adó Egyesült Államok elnökének belpolitikára koncentráló látásmódja ad különös lökést.

Bár katonai értelemben az uniós haderő szükségességéhez nem fér kétség mégis ellenzője is akad bőven, akik szerint annak létrejötte meg inkább központosítaná a hatalmat Brüsszel kezében, amivel sérülnének a nemzetállamok érdekei. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az EU állampolgárai ugyan támogatják az uniós törekvéseket de ahogy az a Brexitnél is látszik nemet mondanak egy európai szuperállam létrejöttére.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

Képek csak illusztrációk.

kitekinto.hu, hetek.hu,nol,hu,nepszava.hu,euronews.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved