Május 21 – A Magyar Honvédelem Napja.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Minden nemzet megemlékezik a szuverenitását biztosító fegyveres erőkről, mi 1992-óta minden év május 21-én ünnepeljük a Magyar Honvédelem Napját. Dátumának kiválasztása tisztelgés a Görgei Artúr vezette honvédsereg előtt, akik a forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontján, három hetes ostrom után foglalták vissza Buda várát. Az összecsapásban 368 magyar lelte halálát, és nagyságrendileg 700-an sebesültek meg.

A sebesült honvéd (Buda ostroma–1849) Sterio Károly festménye

Az önálló magyar haderő 1848. május 16-án jött létre -miután Kossuth közzétette kiáltványát a honvédzászlóaljak felállításáról- de az azóta eltelt időben több átalakuláson ment keresztül. A változások ellenére egy dolog mindvégig jellemezte: a hadvezetést polgári vezetők és politikusok felügyelték. A magyar katonát „honvédként” először Kisfaludy Károly hívta az „Az élet korai” című versében, a „honvédség” kifejezést pedig gróf Széchenyi Istvánnak köszönhetjük.

A Magyar Honvédség a ma is ismert formáját a rendszerváltást követően, fokozatosan nyerte el.  1991. március 31-én megszűnt a Varsói Szerződés katonai szervezete, június 19-én pedig a szovjet csapatok elhagyták hazánk területét. Hamarosan megindult a haderőnk átszervezése és megtörtént a kapcsolatfelvétel a NATO katonai szervezetével is.

A következő mérföldkő 2001-ben következett, amikor az Országgyűlés megalkotta a XCV. törvényt a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak a jogállásáról. A sorozott haderőről a professzionális hadseregre való átállás ezután 2004 novemberében vette kezdetét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

wikipedia.hu

tortenelemcikkek.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved