Május 22 – A Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja


kidsnews (127éves) - 3 éve

A mai napon ünnepeljük a Biodiverzitás Védelmének Világnapját, szépen magyarul megfogalmazva a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napját. Na de miért fontos, hogy bolygónk minél többszínű és változatosabb élővilággal rendelkezzen azon közhelyen is túl, hogy a változatosság gyönyörködtet? Az első kézenfekvő válasz mindjárt az lenne, hogy etikai okokból, hiszen az élet érték és senkinek, egyetlen egyednek vagy fajnak sincs joga kipusztítani, megsemmisíteni önmagát vagy akárcsak veszélyeztetni bárkinek, vagy bárminek is a létét.

Persze ha nem akarsz teoretikus magasságokban szárnyalni akkor ott vannak az ésszerű érvek. Ilyen például, hogy a fajok megismerésük előtti eltűnésével jogosan merülhet fel a kérdés, hogy nem vittek-e magukkal a sírba olyan információkat is amire az emberiségnek elengedhetetlenül szüksége lenne. Mondjuk az idejekorán kipusztult faj valahogy képes volt olyan betegségekkel való tartós együttélésre, amely az ember számára egyébként halálos lenne és a meg nem ismerésével elvész a lehetőség egy forradalmi orvosság kidolgozására.

Ezekre tekintettel úgy mondanám, a diverzitás megőrzése alapvető fontosságú az élet és az ember fennmaradása szempontjából, de persze a változatosság is tényleg gyönyörködtet. Magyarországon egyébként először 2005-ben emlékeztek meg a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napjáról, a Fővárosi Állat- és Növénykert rendezvényén.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

kép: Evita Ochel/Pixabay

kiemelt kép: F. Muhammad/Pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved