Mekkora üzlet a VB?


kidsnews (127éves) - 3 éve

Azt, hogy nagy pénz van a fociban ma már egy csecsemőnek sem kell magyarázni, hiszen még a futballért kevésbé rajongok is tudják, hogy hétköznapi emberek számára felfoghatatlan nagyságrendű pénzekért cserélnek klubot a sztárok, akik gyakran egy kisebb ország éves GDP-jének megfelelő mennyiségűt „rugdosnak össze” belőle. Persze nem csak óriási pénzekért lehet jól futballozni, hanem lehet csupán a játék szeretet miatt és szívből is sikeresnek lenni ahogy az izlandi válogatott is mutatja.

A VB lázában hajlamos az ember elfelejteni, hogy nem csak a játékosok vagy a klubok a nyertesei a sportág körüli dollármilliárdos üzletnek. A sörgyárak, a mezeket forgalmazó márkák és a közvetítési jogokat birtokló televíziós csatornák képviselői ilyenkor nem hátradőlve nézik a meccseket. Ők nem a gólnak, hanem a minél hosszabb labdabirtoklásnak örülnek, ugyanis ilyenkor hosszabb ideig látszik a reklámokkal, szponzorokkal díszített mez vagy a márkát népszerűsítő cipő. Persze egy szöglet sem rossz, ha ott sikerült helyet vásárolni a hirdető márkának.

Na de nézzünk néhány konkrétumot, például a VB hivatalos labdáját, ami szó szerint központi kérdés és a meccsek főszereplője is minden esetben.

Az Adidas 1970-ben szerezte meg a jogot, hogy a VB-ken használt labdák hivatalos beszállítója lehessen, kiszorítva minden riválisát és napjainkban már önmagában is eseménynek számít a mérnökök által tudományosan kidolgozott focilabda bemutatása.

A 2010-es dél-afrikai Vb-n használt labdából egyébként 13 millió darabot adtak el a világban, annak ellenére, hogy a tornán résztvevő szinte minden játékos a kiszámíthatatlan, rosszul tervezett labdára panaszkodott.

Négy évvel később az Adidas 2 milliárd eurós bevételt várt a következő VB-től, amikor is 14 millió labdát és több mint 8 millió mezt vásároltak meg a rajongók úgy, hogy csak a német válogatott mezéből is több mint 2 millió darab talált gazdára a világban.

Az idei hivatalos labda a Telstar 18, ami az 1970-ben használt Telstar megújított változata. Ez a labda már nem csak a megjelenésében tér el az ihletet adó ősétől, hiszen helyet kapott benne egy helymeghatározó chip, amelynek köszönhetően a labdára vonatkozó pontos, részletes információk hívhatóak le, ha például annak megállapítása szükséges, hogy az átjutott-e a gólvonalon vagy sem.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint egyébként az idei sörfogyasztás mértéke még az igen optimista marketingesek becsléseit is felülmúlta. Moszkvában már hiánycikknek számít a VB idején  jellemzően a TV készülékek és a kivetítők előtt fogyasztott nedű.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

reuters.com ,  piacesprofit.hu;  .origo.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved