Rajzik Európa legnagyobbja, a nagy szarvasbogár


kidsnews (127éves) - 3 éve

Kellő körültekintéssel akár 10 cm nagyságú „agancsosokkal” is találkozhatunk esti sétáinkon, mivel a az európai kontinens legtermetesebb bogara ezekben a hetekben rajzik.  Az első pillanatban talán riasztónak ható, védett óriásbogár egyébként az emberre teljesen veszélytelen. A latin nevén Lucanus cervus-nak hím és nőstény példányai megjelenése igencsak eltér egymástól, míg a hím szarvasbogár általában 3 és 8 cm közötti addig a nőstény mindössze 2,5 és 5 cm nagyságú.

Amig a hím példányok megjelenése semmilyen más magyarországi bogárral nem összetéveszthető, agancsszerű rágójuknak köszönhetően, addig a nőstények megjelenése nem ilyen jellegzetes. A szinte egész Európában elterjedt bogár legkedveltebb elesége között a tölgyek nedveit említhetjük, de nem veti meg a korhadt tölgyeket sem.

Függőleges testtartásban repülnek, de ne számítsunk bravúros mutatványokra tőlük, rendszeresen ütköznek egymással és egyéb objektumokkal is, mint például te magad séta közben. Jellemzően alkonyatkor kezdik felkeresni a táplálkozási helyeket, ahol, ha a hímek összefutnak biztosan küzdelemre kerül sor. Egymás felé fordulva, összeakasztják az agancsaikat, és mindkettő megpróbálja a másikat felemelni, ledobni a fáról, vagy csak a hátára fordítani. Nem szeretik a közönséget, így ilyenkor a nőstényeket is elkergetik.

A győztes jogot formál a nősténnyel való párzásra, ami napikig tart. Lárvák fejlődése 3-5 évig tart a környezeti hőmérséklettől függően és az őszi kikelés után ilyenkor nyár elején hagyják el először a búvóhelyeiket.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

turistamagazin.hu, mttmuzeum.blog.hu, termeszettar.hu, termeszetbolond.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved