Szingapúri csúcstalálkozó


kidsnews (127éves) - 3 éve

Ezúttal nem volt nehéz kiválasztani mi legyen a hét témája, hiszen az Egyesült Államok és Észak-Korea két csúcsvezetőinek találkozója mellett mi sem mehetünk el szó nélkül. Bár a felek a kölcsönös mosolyok és kedélyeskedés versenyében biztosan világcsúcsot döntöttek, azért nem árt benézni a színfalak mögé.

A szingapúri csúcstalálkozón valójában nem sok mindent történt, noha ezt a felek igyekeznek másképp interpretálni a sajtóban. Az biztos, hogy Donald Trumpnak a találkozóval sikerült legitimálni   Kim Dzsongun észak-koreai diktátor hatalmát pusztán azzal a ténnyel, hogy tárgyal vele. Ez ugyanis úgy tünteti fel őt, mint egy tárgyalásokra érdemes, legitim és egyenrangú felet, figyelmen kívül hagyva a korábbi atomcsapással való fenyegetéseit.

A nemzetközi lapok egyértelműen az észak-koreai vezető sikeres taktikájáról beszéltek, aki úgy tűnik nemcsak, hogy ügyesebb, de még alkudozásban is leiskolázta Donald Trumpot, hiszen az elfogadott nyilatkozat igen rövidre sikeredett kifelejtve a konkrétumokat.

A sajtótájékoztatón láthatóan szerepelni vágyó amerikai elnök, közel egy órán keresztül sorolta azokat az engedményeket és gesztusokat, amelyeket a világ egyik legnagyobb hatalmú országa, az Amerikai Egyesült Államok tesz Észak-Korea irányába. Mint elhangzott beszünteti a közös dél-koreai és amerikai hadgyakorlatokat és ha minden jól megy 30000 katonát is kivonnak a térségből. Ezen felül az igencsak békülékeny Trump hajlandó lenn a kommunista országot súlytó szankciók visszavonására is.

Ezzel szemben a másik oldalon olyan himihumi ígéretek hangzottak el, minthogy a több mint 60 évvel ezelőtti koreai háborúban elesett, eltűnt, fogságba esett amerikai katonák maradványait a kommunista diktatúra visszaszolgáltatja az Egyesült Államoknak, illetve Kim ígértet tett a rakétahajtóművek tesztelésére szolgáló telepének megsemmisítésére is, persze majd csak valamikor a jövőben.

A megállapodást látva nem lehet azon csodálkozni, hogy az észak-koreai hivatalos orgánumok szerint óriási eredményeket értek el, hiszen az ország vezetője, lényegesen többre jutott a tábornokának tisztelgő Trumppal, mint amit valaha is reméltek.

Donald Trump persze ezúttal sem hazudtolja meg önmagát, így másnap már kormányzati források igyekeztek korrigálni és egyértelművé tenni, hogy bármi is hangzott el addig nem enyhítik az Észak-Korea elleni büntetőintézkedéseket, amíg Phenjan teljesen le nem szereli atomfegyvereit.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

NDTV.com

2017 Kidsnews | All rights reserved