A Szojuz MSZ-09 űrhajó indítása – élőben


kidsnews (127éves) - 3 éve

A NASA TV élő internetes adását magyar kommentárral követhetitek a Galileo Webcast honlapján, június 6-án déli 12 órától.

A Szojuz MSZ-09 űrhajó egy amerikai, egy német és egy orosz űrhajóssal a fedélzetén indul a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ahol csatlakoznak az űrállomás személyzetéhez, majd immár az 56. állandó személyzet tagjaiként megkezdik több mint hat hónapos küldetésüket. Az indítás tervezett időpontja magyar idő szerint június 6-án 13:12, a Galileo webcast élő internetes közvetítése 12 órakor kezdődik. A virtuális stúdió munkatársai: Zsombok Gábor, Vizi Gábor Pál és Tepliczky István.

A Szojuz MSZ-09 személyzete, balról jobbra: Serena Auñón-Chancellor (NASA), Szergej Prokopjev parancsnok (Roszkoszmosz) és Alexander Gerst (ESA). (Kép: NASA / Victor Zelentsov)

A Szojuz MSZ-09 repülésének magyar vonatkozású érdekessége, hogy fedélzetén repül majd az ISS-re az MTA Energiatudományi Kutatóközpont által fejlesztett és elkészített Pille dózismérő rendszer – immár a harmadik. Az új Pille kiolvasó a 2003 óta a Zvezda modulban szolgálatot teljesítő kiolvasó egységet fogja leváltani. A csomag újabb nyolc darab Pille dózismérőt is tartalmaz, így a fedélzeten használt Pille dózismérők száma 20 darabra nő. A régi Pille kiolvasó lecserélését fedélzeti összehasonlító méréseket követően fogják végrehajtani, ez azt jelenti, hogy pár hétig mindkét Pille kiolvasót működtetni fogják az ISS-en.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on isForrás:

urvilag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved