Újabb európai ISS-parancsnok


kidsnews (127éves) - 3 éve

Mire megérkezett az ISS-re az űrállomás második európai parancsnoka, már ki is jelölték a harmadikat, akire ezúttal nem kell csaknem egy évtizedet várni.

 A Nemzetközi Űrállomásnak (ISS) eddig egyetlen európai parancsnoka volt, 2009-ben a belga Frank De Winne személyében, aki a 20. alaplegénység (Expedition) tagjaként, majd ennek folytatásaként a 21. legénység parancsnokaként dolgozott az ISS-en. A következő európai parancsok a német Alexander Gerst lesz, aki a közelmúltban kezdte meg munkáját az 56. legénység tagjaként, az 55/56. legénység augusztus végére (más források szerint október elejére) tervezett visszatérésekor pedig átveszi a parancsnokságot, így az 57. személyzet október végéig (más források szerint december közepéig) az ő vezetésével végzi munkáját. Gerstnek ez a második űrrepülése, a geofizikus képzettségű német 2014-ben a 40/41. legénység tagjaként már 165 napig dolgozott az űrállomáson, ahol a Blue Dot kutatási programot hajtotta végre. Mostani programja a Horizons nevet kapta.

A francia Thomas Pesquet és az amerikai Shane Kimbrough 2017. január 13-i űrsétája alatt Luca Parmitano volt az űrséta vezető kapcsolattartója (capcom). (Kép: NASA)

Nem sokkal Gerst startja előtt, májusban jelentették be, hogy 2019-ben Luca Parmitano személyében máris újra európai parancsnoka lesz az ISS-nek. Az 1976-os születésű Luca Parmitano az olasz légierő pilótájaként 2009-ben került az ESA űrhajóscsapatába (ugyanakkor, amikor Alexander Gerst). Az akkor kiválasztott hat új ESA-űrhajós közül ő jutott fel elsőként a világűrbe, 2013-ban 166 napos űrrepülése során a 36/37. legénységben dolgozott az ISS-en, ahol a Volare kutatási programot hajtotta végre.

Luca Parmitano (középen) és Thomas Pesquet (balra) ESA-űrhajósok 2015 januárjában, a NASA Johnson Űrközpont merülési laboratóriumában, ahol Pesquet az űrsétájára készült. (Kép: NASA / James M. Blair)

Akkori repülésének érdekessége, hogy ő volt az ISS történetében a legfiatalabb űrhajós, aki féléves küldetésre indulhatott a Nemzetközi Űrállomásra. Küldetése idején két űrsétát tett. Az elsővel ő lett Olaszország első űrsétát végző űrhajósa, a második pedig arról lett emlékezetes, hogy vészhelyzet miatt félbe kellett szakítani, amikor sisakjában műszaki hiba miatt egyre nagyobbra növő vízbuborék alakult ki.Luca Parmitano saját szemét vizsgálja az ISS-en 2013-as küldetése közben. Volare kutatási programja keretében több mint 30 tudományos kísérletet végzett el és két űrsétát hajtott végre. (Kép: ESA / NASA)

Az olasz űrhajós jelenleg Oroszországban az újonc amerikai Andrew Morgan és a harmadik űrrepülésére készülő orosz Alekszandr Szkvorcov társaságában készül második űrrepülésére. A kijelölés értelmében az ISS 60/61. legénységét alkotják, amelynek második felében, vagyis a 61. alaplegénység küldetése során lesz Parmitano az ISS parancsnoka. A tervek szerint küldetése valamikor 2019 nyarán kezdődhet és 2020 elején érhet véget.

A 60. személyzet parancsnoka az amerikai Shannon Walker lesz, tagja két orosz űrhajós, Oleg Szkripocska és az újonc Andrej Babkin. Hozzájuk csatlakoznak Parmitanóék, majd valamikor 2019 őszén Walkertől veszi át Parmitano a parancsnokságot, ezzel veszi kezdetét a 61. küldetés. A visszatérő 59/60. legénység helyét két orosz és egy amerikai veszi át (Andrej Boriszenko, Nyikolaj Csub és Christina Hammock Koch), ők lesznek Parmitano további társai, amikor parancsnokként dolgozik.Luca Parmitano az ISS Cupola moduljában. (Kép: ESA / NASA)

Both ElődForrás:

urvilag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved