Vízisí a nyári kalandvágyóknak


kidsnews (127éves) - 3 éve

Beköszöntött a nyár végérvényesen, így itt az ideje, hogy megnézzük milyen aktív pihenési lehetőségek várnak ránk a legmelegebb évszakban, ezek közül elsőnek a vízisít vettük górcső alá.

A sportág története egészen 1922 júniusára nyúlik vissza, ekkor próbálta ki a minnesotai Ralph Samuelson és testvére először a vízisít.  Annak ellenére, hogy az akkor 18 éves Ralph elmondása szerint már régóta gondolkodott rajta miként lehetne hasonlóan síelni a vízen, mint a havon, a kivitelezést követő szabadalmat mégsem szerezte meg. Ralph érdektelensége miatt pár évvel később egyébként a sportszer hivatalos feltalálójaként Fred Wallert ismerték el, miután 1925-ben benyújtotta kérvényét a vízisíre, mint saját szellemi termékére.

A következő komoly előrelépés a sportág történetében akkor történt amikor Bruno Rixen müncheni mérnök, az ötletadó sporthoz visszanyúlva a sífelvonók mintájára, 1962-ben bemutatta az első olyan kábeles pályát ahol egyszerre tíz vízisíelő tudott sportolni.

Napjainkban már több ága is létezik, mint például a szlalom, az ugrás, illetve a trükksíelés, amelyeket hazánkban is ki lehet próbálni. A jellemzően kábeles pályákon megtapasztalhatjuk a víz közelségét a nap melegét és a szabadság érzését, miközben az adrenalin szint a sebességet követve növekszik ereidben, megdolgoztatva a hát és karizmokat.

A vízisí esetében elsőként mindenképpen érdemes az oktatók segítségét kérni, már ha nem vagy az a típus aki szeret együtt nevetni a téged szemlélőkkel.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is

 2017 Kidsnews | All rights reserved