A történelem sikeremberei


kidsnews (127éves) - 3 éve

Keveseknek adatik meg, hogy irányítani tudják a történelmet, de alakítani mindannyian tudjuk legalább az események egy kis részét. A végén úgyis ezen cselekmények összessége lesz az, ami ennek a nemzedéknek a történelmét írja.”

Robert F. Kennedy

Júliusban amikor a sikerről elmélkedünk a hónap témája rovatunkban elkerülhetetlen, hogy egy picit visszatekintsünk a történelemben és elgondolkodjunk a múlt sikeremberein, vajon tényleg úgy vonultak-e be a tankönyveink lapjára ahogy azt ők korábban elképzelték.

Nem is kezdhetnénk mással, mint Nagy Sándorral a világhódító őrülttel, igen jól olvastátok őrülttel. Nagy Sándor ugyanis egy elmeháborodott álmodozó volt, akinek tetteit az utókor már nem az ő szemével látja, hanem a döntéseit követő történelmi tényeken át, és így már nem is olyan előnyös a kép.

Nézzünk egy konkrét példát amikor „hivatalosan” legjobb barátja (ám sok korszakkal foglalkozó kutató szerint leginkább az azonos nemű szeretője) Héphaisztión meghal, Nagy Sándor a dühtől elvakulva a kosszaiszok nemzetségét gyakorlatilag kiirtotta, mert nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy barátját nem megmérgezték, hanem beteg teste nem bírta már el a mértéktelen dorbézolást. Ezt nevezik a történelemben egyébként „Héphaisztión halotti áldozatának”.

Persze itt van még a talán legtöbbet emlegetett római császár, a saját korában igen sikeresnek gondolt Caius Iulius Caesar. Ha azonban eltekintünk attól a történelmi ténytől, hogy az exhibicionista hírében álló Caesar végeztette ki Jézus Krisztust, isten fiát, ezt akkor is lenne elég okunk erősen kétségbe vonni ezt.

Caesar tehetséges politikus volt, aki megteremtette a Római Birodalmat de ennek hatalmas ára volt és ezt szó szerint kell érteni. Politikai karrierje elején ugyanis a későbbi császár nyakig úszott az adósságban, amiből valahogy sehogy sem tudott kilábalni. Hogy a terheitől megszabaduljon később kénytelen volt egyetlen szerelmét megtagadni és érdekházasságot kötni. A történészek szerint azért vált először alkoholistává majd negyvenes éveire megrögzött gyilkossá. Akkoriban már rendszeresen öletett meg embereket a legkisebb tévedésekért vagy hibákért is. Állítólag volt olyan, akit mindössze egy elhibázott matematikai számításért fejeztetett le.

Persze ahogy ez lenni szokott őt is elérte a vég és az ellene szervezett összeesküvés során merénylője beteljesítette küldetését.

A témát boncolgatva nem hagyhatjuk ki a 15 éves rémuralma alatt a fél Európát meghódító Bonaparte Napóleont sem. A francia világhódító esetében is találhatunk ugyanis furcsaságokat, hiszen a gyengébb nemmel szemben tanúsított hatalmaskodó, megalázó viselkedése legendás volt akkoriban. Ennek oka sokak szerint az volt, hogy a harcmező mellett a legfontosabb férfiassági tetthelyen bizony elég ügyetlenke volt és komoly problémákkal küzdött egész életében ennek a hiányosságának köszönhetően.

Napóleon hiába lett ugyanis egyre népszerűbb a hölgyek szemében hatalma növekedésével, az ágybéli teljesítménye vagy leginkább annak hiánya egyre undokabb viselkedésre sarkalták. Volt olyan amikor azt mondta a neki frissen bemutatott hajadonnak, hogy: „Hölgyem, nekem azt mondták, hogy ön csúnya. Nyilván nem túloztak.”

A halálát követő boncolás során egyébként a császárt megfosztották férfiasságától, amit aztán 1927-ben még ki is állítottak New Yorkban, így a dicső hadvezér a szóban forgó 4 centivel rövidebben volt kénytelen távozni az örökkévalóságba. Azt, hogy ez a beavatkozás összefüggésben volt-e Napóleon korábbi megnyilvánulásaival vagy egyszerűen a tudományos kíváncsiság hajtotta orvosát soha nem derült ki.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

ng.hu, vigyazo.blog.hu,rubicon,olvass-erdekessegeket.hu,tortenelemcikkek.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved