Amerikában már nem alapjog az oktatás?


kidsnews (127éves) - 3 éve

Egy Michigan-i iskola diákjai még 2016-ban nyújtottak be keresetet a bíróságra azért, mert iskolájukban már nem tudtak tanulni annak állapota miatt.

A periratok szerint a jellemzően színesbőrű diákok által látogatott, Detroitban lévő, rendkívül túlzsúfolt, rovarokkal és patkányokkal teli oktatási intézmény a tanárhiány, az alulfinanszírozottság, valamint a rossz gazdálkodás miatt sem tudja már ellátni feladatát.

A diákok szerint ezek voltak azok a körülmények, amelyek hozzájárultak a rossz eredményekhez, az alacsony pontszámokhoz. Ezek az elképesztő körülmények és szőrnyű eredmények példátlanok és elképzelhetetlenek lennének a túlnyomórészt fehér, gazdag diákpopulációkat kiszolgáló iskolákban – fogalmazták meg beadványukban a diákok.

Érdekes adalék az ügyhöz, hogy egy korábban az amerikai kongresszus által megbízott bizottság is megállapította, hogy Detroitban a diákok szerényebb képességekkel rendelkeznek az olvasás és a matematika terén is mint a környező nagyvárosokban élők.

Az ügyvédek által becsatolt tragikus állapotokat demonstráló fotók és tanúvallomások ellenére az ügyet néhány hete tárgyaló Michigan-i bíró, Stephen J. Murphy szerint azonban ” az íráshoz-olvasáshoz, valamint a tudáshoz való hozzáférés” – amelyet “minimálisan megfelelő oktatásnak” nevezett, nem alapvető jog az Egyesült Államokban ezért a felhozott bizonyítékok nem támasztják alá a faji megkülönböztetés gyanúját  -írta meg a New York Times.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

nytimes.com

2017 Kidsnews | All rights reserved