Amikor nem a gólya hozta a gyereket.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Az amerikai posta 1913. január 1-től vezette be -történelmének egyik legnagyobb innovációjaként- a csomagkézbesítő szolgáltatást. Az új termék hamar nagy sikerre tett szert és igen jelentős élénkítő hatással volt az ország gazdaságára, mivel az emberek küldtek mindent, ruhákat, szerszámokat, élelmiszert és persze gyermekeket is ha az belefért az 5 kilós súlyhatárba. Igen gyermekeket is, hiszen néhány élelmes szülő észrevette, hogy a postai küldeményekre vonatkozó szabályozás nem tartalmazott olyan rendelkezést, amely kifejezetten az élő emberek elküldésének tilalmára vonatkozott volna.

„Vernon O. Lytle – az 5-ös számú út egyik levélhordója – lett az első, aki elvállalta és teljesítette egy élő csecsemő csomagként történő kézbesítését. A kisbaba, egy 4,8 kilogrammot nyomó fiú, aki éppen belefért az 5 kilós súlyhatárba, a Glen Este városkában élő Mr. és Mrs. Jesse Beagle gyermeke.” – írja a New York Times 1913. január 26-i számában. A postaköltség egyébként 15 cent volt, a gyermek pedig 50 dollár értékben volt biztosítva írta a lap.

A napjainkban már döbbenetesnek számító lehetőség hamar elterjedt az Újvilágban, így sokan vették igénybe ezt az akkoriban kifejezetten olcsónak számító „rokonlátogató” szolgáltatást. A leghosszabb kézbesítési távolság 117 kilométer volt és mivel a híradások szerint a nagyinak feladott gyermekek minden esetben épségben megérkeztek a címzetthez úgy tűnik a szolgáltatás lényegesen megbízhatóbb volt akkoriban, mint manapság.

Az élő emberek és állatok csomagban történő feladását aztán 1915-ben betiltották, amely alól csak a méhkirálynők voltak kivételek.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is

 

 Forrás:

mult-kor.hu

www.dailymail.co.uk

All That Is Interesting

 

2017 Kidsnews | All rights reserved