Az internetes vásárlás veszélyei.


Zuzmó (17éves) - 3 éve

Manapság rengeteg ember vásárol az interneten keresztül szerte a világban. Ami nem is olyan régen még eszünkbe se jutott volna, mára már teljesen természetessé vált. Online veszünk jegyeket, ruhákat, autót, elektronikai cikkeket, bútorokat, könyveket, játékokat, külföldön pedig hatalmas divat, hogy az élelmiszert is a weben vásárolják meg. A lista végtelen, alig lehetne olyan dolgokat felsorolni, amit ne lehetni ilyen módon megvenni.

Ez valóban nagyszerű, hogy ilyen könnyedén és gördülékenyen, egyetlen kattintással szerezhetjük be a szükséges tárgyainkat, de sokan egyáltalán nincsenek tisztában azzal a ténnyel, hogy mennyire veszélyes is tud ez lenni. Egyre többen fedezik fel ennek az egyszerűségét és kényelmét, aminek hatására őrült módjára kezdenek el különböző megbízhatatlan, ismeretlen helyekről és személyektől vásárolgatni, majd esnek bele abba a csapdába, hogy vakon megbíznak, aztán pofára esnek. Ugyanis, ha Petike123 azt írja neked, hogy „küldöm postán a cipőt, amint utaltad a pénzt”, egyáltalán nem jelenti azt, hogy Petikénk valójában elfogja neked postázni azt a csukát, miután te fizettél neki. De még az is előfordulhat, hogy elküldi, de csak az egyik felét vagy sokkal rosszabb állapotban, mint ahogy a képen kinézett.

De nem csak ez az egyetlen egyszerű példája létezik az átverésnek. Igen elterjedt, az úgynevezett „phising”(adathalászat) is, amikor hamis e-maileket küldenek ki, híres cégeknek álcázva magukat. Ilyenkor általában a kapott levelen belül egy linkre kell kattintanunk, ami egy olyan weboldalra irányít minket, ami szinte pontosan megegyezik az ismert cég webhelyével. Ilyenkor beleesünk abba a hibába, hogy az oldalon megadjuk a személyes adatainkat, bankkártyaszámunkat, jelszavainkat, telefonszámunkat és ezzel már buktuk is az egészet, azt hiszem nem is kell magyaráznom miért. De ha odafigyelünk arra, hogy csakis biztonságos, ellenőrzött, ismert áruháznak küldjük el az információinkat, akkor nem érhet minket baj. Érdemes nagyon körültekintőnek lenni és utánanézni minden gyanús üzenetnek és webáruháznak, mert egy szempillantás alatt lehúzhatnak minket és ott állunk majd egy 6 forint egyenlegű bankkártyával. A fentieken kívül megfelelő védekezés lehet napi limit beállítása.

Amivel szintén előszeretettel csikarnak ki az emberekből vagyonokat azok a „márkás” ruhák. Számtalan mennyiségű olyan áruház van már, amik minőségtelen utángyártott ruhadarabokat, órákat és cipőket készítenek, ezek az úgynevezett „replikák”. De a legtöbbször pontosan ennek az ellentettjét közlik azt, hogy ezek a termékek eredetiek. Gyakran valóban annyira profin lemásolják őket, hogy alig lehet különbséget tenni a hamisítvány és az eredeti darab között. De azért ne próbálják nekem bemesélni, hogy azon a helyen kiárusítás és hatalmas akció miatt kerül az amúgy 56.000 forintos póló csak ma, csak ott, csak most 4.999-be… Szóval ne lepődjünk meg, ha annál a „hűdejó” árzuhanásnál vásárolt ultradizájnos vízálló elvilegvilágmárkás karóránk 2 hét után bekrepál.

A lényeg az, hogy mindig kérdezzünk, olvassunk utána, ha olyan online helyen készülünk költekezni, amiről nem tudjuk biztos forrásból, hogy megbízható e. Vagy ha konkrét személytől akarunk venni valamit, akkor se kockáztassunk, főleg ha jelentősebb összegről van szó. Inkább beszéljünk meg egy személyes találkozót az illetővel, így nem verhetnek át minket. Eleve, ha valaki nagyon visszautasítja a személyes átvételt változó ürügyek végett, akkor elég stabilan állíthatjuk, hogy csalóval van dolgunk. Maga a kivitelezés tényleg szuper, hogy a házból sem kell kilépnünk, ha szükségünk van valamire, de ezekre az apró megvezetésekre fontos odafigyelni, hogy elkerüljük az esetleges csalódásokat és veszteségeket.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved