Denevérhálózás


kidsnews (127éves) - 3 éve

Magyarország többek között azt is vállalta a 2004-es uniós csatlakozáskor, hogy a Natura 2000 minősítésű területeken, a közösségi jelentőségű élőhelyek és fajok védelmében rendszeres ellenőrzést, számlálást végez, hiszen kulcsfontosságúak az így beszerezhető adatok az élőhelyek helyes természetvédelmi kezeléséhez.

Az éjszakában rendszeresen megfigyelhető, egyébként fokozottan védett denevérek vonatkozásában is szükséges a számlálás, amelyre hazánkban három fő módszert alkalmaznak. A leggyakoribb a hálózásos befogás és számlálás, illetve a szálláshelyeik felmérése, de számtalan példa van denevérdetektor használatára is.

A legtöbb információt erről az emlőscsoportról a hálózásos mintavétellel kaphatnak a kutatók mivel ilyenkor minden példány elérhető közelségbe, azaz a kézbe kerül és így meghatározhatják a befogott denevér pontos faji hovatartozását, az nemét, a korát és a reprodukciós állapotát is.

A hálózást egy speciálisan erre a feladatra kifejlesztett függönyhálókkal végzik, amelyeket olyan helyre feszítenek ki, ahol várhatóan a legvalószínübb az állatok mozgása.  Ezek általában erdei kis tavak környékén vagy a dagonyákat ölelő területeken vannak.

Jó hír, hogy a szakemberek ezeket a programokat rendszeresen meghirdetik és a nagyközönség számára is megfigyelhetővé teszik, így, ha érdekel te is részt tudsz benne venni.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is

 2017 Kidsnews | All rights reserved