Egy jéghegy vége


kidsnews (127éves) - 3 éve

Műholdas megfigyelésekkel egy jéghegy nyomában: 18 éve a legnagyobb volt, lassan viszont elenyészik. 2000 márciusában a valaha megfigyelt legnagyobb jéghegy tört le az Antarktisz Ross-selfjegéről. Az elmúlt 18 év során sodródott az tengeri áramlatokkal, miközben a széláramlatok és a víz hullámverése folyamatosan erodálta. Mindezek hatására most úgy tűnik, az eredeti jéghegy egy darabja közeledik az elkerülhetetlen vég felé.

Amikor a B-15 jelű jéghegy először leszakadt, körülbelül 160 tengeri mérföld hosszú és 20 tengeri mérföld széles volt. (Egy tengeri mérföld 1,852 km.) Amerikai hasonlattal ez nagyjából Connecticut állam méretével egyezik meg. A B-15 azóta számos kisebb jéghegydarabra töredezett, és ezek nagy része elolvadt. Mindössze négy olyan darabja maradt meg, amelyek megfelelnek a minimális jéghegyméretre vonatkozó követelményeknek – legalább 20 négyzetmérföldnyi területnek –, és amelyeket a Nemzeti Jégközpont (National Ice Center) követ.

2018. május 22-én, amikor az űrhajósok a Nemzetközi Űrállomáson ezt a fényképet készítették, az egyikük, a B-15Z jelű darab 10 tengeri mérföld hosszú és 5 tengeri mérföld széles volt. Ez még mindig a nyomon követhető mérettartományban van. De a jéghegyet nem lehet sokáig megfigyelni, ha apró darabokra törik. A jelenlegi jéghegy közepén már egy nagy törés látható, és kisebb darabok sodródnak el a szélektől.

A B-15Z jéghegy a Nemzetközi Űrállomás 54. személyzetének egy tagja által készített fényképen. (Kép: NASA EO / JSC)

Az olvadás és a széttöredezés nem meglepő, tekintettel a jéghegy hosszú megtett útjára és északi elhelyezkedésére. Egy korábbi kép 2017 októberében jóval délebbi pozícióban mutatta a B-15Z-t, amely az Antarktisz partjai mellett a parti menti áramlást kihasználva egészen a Déli-óceánig utazott. A B-15Z észak felé haladt az Atlanti-óceán déli részeire.

Amikor a 2018. májusi fénykép készült, a jéghegy körülbelül 150 tengeri mérföldre északnyugatra úszott a Déli-Georgia-szigettől. Az eddig ismert adatok alapján azok a jéghegyek, amelyek idáig elsodródtak, itt rendszerint már hamar elolvadnak. (Kép: NASA EO / Joshua Stevens / Antarctic Iceberg Tracking Database)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

urvilag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved