Franciaország világbajnok! – VB 2018, érdekességek


Naan (17éves) - 3 éve

Az egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, mert véget ért a VB, amire négy kerek éve vártam. És nevet, mert egy nagyon sokszínű, izgalmas és váratlan fordulatokkal teli egy hónap van mögöttünk. De nézzük, milyen emlékezetes momentumok történtek a 2018-as oroszországi VB!

Egy világbajnoksághoz méltó döntőnek lehettünk tanúi, amely végén a franciák örülhettek és vihették haza a győztesnek járó trófeát. Horvátország pedig büszke lehet az ezüstérmet szerző válogatottjára, akik magabiztos játékkal – meglepetést okozva – jutottak el a fináléig. A vezetést Franciaország szerezte meg, egy vitatott szabadrúgást követően Mario Mandzukic fejelt a saját kapujába. Ezzel történelmet írt, mivel még soha, senki nem lőtt öngólt VB döntőben. 10 perc után egyenlítettek a horvátok Perisic nagyon szép góljával, majd újból a franciáknál volt az előny, mivel Griezmann értékesítette a horvát gólszerző kezezéséért járó büntetőt. A 2. félidőben pedig be is biztosította győzelmét a Les Bleus, Pogba és Mbappé is a 16-oson kívülről bombázott az ellenfél kapujába. Horvátország erejéből már csak egy szépítésre futotta, Lloris hibája után Mandzukic volt eredményes.

Ezzel a győzelmével Franciaország a 2. világbajnoki elsőségét szerezte, külön érdekesség, hogy az 1998-as VB győztes csapat tagja volt Didier Deschamps, a jelenlegi francia szövetségi kapitány is. A horvátok eddigi legjobb eredménye ez az ezüstérem, ráadásul Luka Modricot választották a világbajnokság legjobb játékosának. A legjobb fiatal a 4 gólos Mbappe lett, a legjobb kapusnak pedig a 3. helyezett (Belgium – Anglia 2-0) belga Curtois-t választották. A torna gólkirálya Harry Kane lett 6 góllal, amiből 3-at 11-esből szerzett.

A VB legviccesebb pillanatait alighanem Neymar okozta, akinek nagyon nevetséges műesései kiváló alapanyagot szolgáltattak a focirajongó mémgyárosoknak. De azért ne feledkezzünk meg a sok vicces kapusbakiról és öngólról sem, amiből aztán nem volt kevés a tornán… Cristiano Ronaldo nem jutott túl messze a válogatottjával, ugyanis a nyolcaddöntőben Uruguay állta az útjukat egy 2-1-es meccsen. A legsportszerűbb jelenet viszont hozzá fűződik, amikor az említett nyolcaddöntő folyamán Cavani, az ellenfél játékosa megsérült, Ronaldo letámogatta a pályáról. A fair play díjat pedig a spanyol válogatott kapta.

Több csapat csalódást okozott a szurkolóinak, például a csoportkörben kieső címvédő németek, vagy a VB meglepetés csapatának is beharangozott lengyelek, de az argentinoktól, spanyoloktól és a braziloktól is többet vártak. Volt viszont sok meglepetésgárda, a már említett horvátok mellett a spanyolokat kiejtő oroszok, és a németeket legyőző mexikóiak is.

Szép fordításokat is láthattunk, mint például a belgák japánok elleni mérkőzése, vagy a svédek legyőzése a németektől. A legemlékezetesebb szurkolói tevékenység Diego Maradonához, az egykori argentin válogatott legendához köthető, aki sok minden vicces és bizarr dolgot művelt a Nigéria – Argentína meccs közben a VIP szektorban.

A következő világbajnokság 2022. november 21. és december 18. között lesz (?!) Katarban. Bennem azért felmerül az a kérdés, hogy egy semennyi focitörténelemmel nem rendelkező ország télen tartandó VB-je mennyire fogja visszaadni a tipikus világbajnokság-érzést, de majd meglátjuk…

Érdemes lesz rá várni!

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved