Hogy ne a kukában végezze!


D.Barbara (20éves) - 3 éve

„A hulladék keletkezése az egyéni fogyasztásunk eredménye. Ha valamit nem veszünk meg, akkor abból soha nem lesz szemét.”

(Tom Szaky)

 

Előző cikkünkben bemutattuk az óriási mértékeket öltő élelmiszer-pazarlás pontos adatait az EU-ban, amelyek igencsak elszomorítóak. De mégis miért kell évi 88 millió tonna élelmiszernek a kukában végeznie? Miattunk! Mi, a háztartások lakói termeljük meg ennek az 55%-át. Itt az ideje, hogy tegyünk ez ellen. Tartozunk ennyivel a bolygónknak és embertársainknak!

Íme, néhány tipp a háztartásunkban keletkező élelmiszer-hulladék csökkentéséhez:

1.

Nem minden romlott, amire azt hisszük!

A „minőségét megőrzi” felirat nem jelenti azt, hogy az adott dátum után nem szabad a terméket fogyasztani. Csupán annyit jelent, hogy a termék már nem a legjobb minőségű, de biztonságosan fogyasztható. Ezt a dátumot a cég számítja ki a legszélsőségesebb eseteket is figyelembe véve. Míg a „felhasználható” felirat azt a dátumot jelöli, ami után az adott termék fogyasztása már nem biztonságos. Tehát saját érzékszerveinkkel is győződjünk meg egy termék fogyaszthatóságáról, mielőtt könnyelműen kidobnánk.

2.

Csak annyit vásárolj, amennyit biztosan megeszel!

Így nemcsak a potenciális ételhulladék mennyiségét csökkentheted, hanem pénzt is spórolhatsz. Jó ötlet bevásárlólistát készíteni, és jól lakva menni bevásárolni, hiszen tanulmányok bizonyították, hogy így kevesebb fölösleges dolgot fogunk venni.

3.

Elő a fakanállal!

Ha van lehetőségünk rá, akkor készítsük el magunknak az ételünket, azt vigyük magunkkal iskolába/munkahelyre. Így elkerüljük azt, hogy a menzás kaja nagy részét a tányérunkon hagyjuk, hiszen olyan ételt készíthetünk, amit szeretünk és olyan mennyiségben, amennyit megeszünk.

4.

Használjuk fel a maradékot!

Főzés során mindig lesznek olyan alapanyagok, amelyek egyes részei megmaradnak, azonban ezeket nem muszáj kidobni. A maradékok felhasználásával is főzhetünk, így mentve meg őket a kidobástól. Például ha a sütinkhez csak tojásfehérjére volt szükségünk, akkor a sárgájából készíthetünk rántottát reggelire.

5.

Adományozzunk!

Biztos vagyok benne, hogy mindenki ismer legalább 1-2 szegényebb körülmények között élő családot, akik számára a napi asztalra való megteremtése is komoly terhet jelent. Ha otthonunkban van olyan étel, ami még fogyasztható, azonban tudjuk, hogy úgysem fogja senki sem megenni, azt adjuk oda ilyen szegényebb körülmények között élő családoknak. Biztos vagyok benne, hogy nagyon fognak neki örülni!

 

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved