Hogyan legyünk valóban sikeresek?


kidsnews (127éves) - 3 éve

Az elmúlt egy hónapban a sikerrel foglalkoztunk, a hónap zárócikke nem is lehetne más, mint az hogyan legyünk valóban sikeresek és ezzel nem az általános érvényű elcsépelt tanácsok megosztására gondolok.

Ha egyetlen szót mondhatnék, ami biztosan sikerhez vezethet, akkor az a szó az ÖNISMERET lenne. Lássuk be, hiába szeretnél te a világ legjobb zsokéja lenni -aki még hajlandó dolgozni is a sikerért- ha már 8 évesen 150 cm magas vagy és a szüleid is mindketten közel 2 méteresek.

 

Igen merni kell álmodni és igen azért dolgozni is tudni kell, de az embernek ismernie kell önmagát és így a lehetőségeit is. Így merem állítani, hogy a sikerhez vezető út az alábbi kérdésekkel kezdődik:

Ki vagyok?

Milyen vagyok?

Mi az, amiben jó vagyok?

Mik a gyengeségeim?

A reális kép kialakulásához első lépésben fontos, hogy a válaszokra te magad találj rá és ne a környezeted. Ne hagyd, hogy befolyásoljanak, ne azon gondolkodj, hogy a mamád mikor lenne rád büszke és azon se, hogy a matek tanár azt mondta hülye vagy a tantárgyához. Egyszerűen tedd fel magadnak a fenti négy kérdést és add meg a valóban őszinte választ.

Ha mindezek megértek benned akkor érdemes az énképedről szerzet tudásodat tovább bővíteni, közvetlen környezetedben lévő emberek véleményével, hiszen könnyen elképzelhető, hogy rávilágítanak olyan tulajdonságaidra, amit te alul vagy esetleg felül értékelsz.

Itt azért egy pillanatra időzünk el az énképnél és az önismeretnél, mert ez rengeteg dologból tevődik össze. A társas viselkedésekben, a kapcsolatainkban és a különböző szituációkban alakítjuk ki a magunkról alkotott sokszínű képet. Persze mind máskép viselkedünk a szüleinkkel és a barátainkkal, máshogy az iskolában és megint másként a nagyi kedvenceként.

Karl Rogers fenomenológiai személyiségelmélet magalkotója szerint azonban az úgynevezett „selfkoncept” vagyis az énfogalom meghatározza a viselkedésünket ezért minél reálisabb az énképünk annál nagyobb harmóniában leszünk képesek élni önmagunkkal, és így annál sikeresebbek lehetünk.

Tiniként az önismeret és az önazonosság után a sikerhez vezető út következő lépése lehet a pályaválasztás, ezért a következő cikkünkben a sikeres pályaválasztással fogunk foglalkozni.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is2017 Kidsnews | All rights reserved