Az illatválasztás csínja-bínja.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Előző cikkünkben már foglalkoztunk a természetes illatunkkal, most pedig foglalkozzunk azzal, hogy milyen is egy jó parfüm számunkra. Az, hogy az illatoknak valamiféle hatása van ránk az már mindenki számára köztudott, még ha ezek az illatok nem is feltétlenül az emberhez köthetők. Gondolj például a fenyőre, amihez akár egy sütemény illata is párosulhat, vagy ott van a nyári zápor, a napsütötté mező, a frissen sült kenyér vagy a lefőtt kávé illata.

Ezek az illatok már a születéstől fogva jelentős szerepet játszanak egy ember életében és ezekhez kötődnek sokszor maguk az emlékeink is, amik aztán tudatosan vagy akár tudat alatt befolyásolnak bennünket életünk során.

De hogyan válasszunk magunknak megfelelő illatot?!

Az emberiség már réges-régen igyekszik környezetét, illetve önmagát is mesterségesen illatosítani, ezért például az illóolajok használata már az ókori civilizációkban, már az i.e. 3.  évezredben is elterjedtnek számított.

Manapság már egy illat személyes, hozzánk kapcsolódó, ezért azt mindenkinek egyénre szabottan érdemes kiválasztania, bár olyan is van, aki szereti váltogatni, kipróbálni a termékpaletta minél több darabját. Ha kísérletező kedvünkben vagyunk akkor is érdemes az alkalomhoz választani az illatot ugyanúgy, mint egy sminket vagy akár egy ruhát. Mint azonban mindenhol itt is fontos a mértékletesség, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy akkor megfelelő a mennyiség, ha az illatod leginkább a közvetlen közeledben, maximum egy lépésnyi távolságra érezhető.

Az eltúlzott mennyiség, vagy egy elhibázott választás ugyanis legalább olyan kellemetlen, mintha a személyes higiéniát hanyagoltad volna el. Képzeld el mennyire idegen egy kellemes délutáni erdei sétától vagy éppen egy tavaszi pikniktől egy mindent beborító nehéz fűszeres illat, vagy éppen az esti nagy-sminkes buliban egy sportos citromfüves kombináció mindent beborító bevetése.

Ahhoz, hogy megfelelő illatot tudj magadnak választani nem árt tisztában lenni azzal, hogy melyik termék megnevezése mit jelent. Amikor bemész a parfümériákba ezzel a négyféle megnevezéssel találkozhatsz.

  1. Eau de Cologne
  2. Eau de Toilette
  3. Eau de Parfum
  4. Parfum

Az elnevezéseket az illatanyagok mennyisége alapján kapják meg a termékek, a Eau de Cologne, azaz a kölni a legenyhébb, így megközelítőleg 3-5 százalékban tartalmaz illatanyagot míg a Parfüm esetében ez általában 20-30 százalék között mozog.

Ezeket az adatokat figyelembe véve érdemes nappalra a kisebb koncentrációjú, a különlegesebb alkalmakra pedig a nagyobb mennyiségű hatóanyaggal rendelkező terméket, azaz a parfümöt használni.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is2017 Kidsnews | All rights reserved