Július 1. – Hongkong ismét Kína része lett


kidsnews (127éves) - 3 éve

Ázsia gazdasági motorja 1997-ben ezen a napon vált ismét a kínai állam részévé, de még mindig számtalan speciális szabály vonatkozik rá a gazdasági fejlődés fenntartásának érdekében.

Az emberiség történelmének kezdete óta lakott és prosperáló terület a XVI. századig meghatározója volt a környék gazdasági fejlődésének, de mivel a kínai bezárkózás nem tett jót a tengeri kereskedelemnek a sziget gazdasága is hanyatlásnak indult. 

Hongkong kétszer akkora mint Budapest, de lakossága Magyarország népességének körülbelül kétharmada.

A kiváló stratégiai fekvésű Hongkongot az 1839-ben kezdődött első ópiumháború során foglalták el a britek, Kínának pedig a nankingi szerződésben kellett mindörökre lemondania róla.

Az angolok a második világháború lezárását, és a sziget japán megszállását követően némileg puhítottak a helyi politikájukon, mivel attól tartottak, hogy az új kommunista Kína megpróbálja majd katonai erővel visszaszerezni a szigetet. A nyitás miatt az ’50-es években rengeteg tőke és szakértelem áramlott Hongkongba, a terület pedig egyre inkább ipari- és gyártóközponttá vált, de megfigyelhető volt a helyi turizmus is növekedése is.

Alig két évtized alatt Hongkong lett a délkelet-ázsiai régió legjelentősebb kereskedelmi és turisztikai központja, így a ’80-as évekre a távol-kelet leggazdagabb régiójává vált.

Hongkong ma már egyike a világ legnagyobb kereskedelmi és gazdasági központjainak.

A brit és a kínai kormány hamarosan tárgyalásokba kezdett, majd 1984. december 19-én aláírásra került az a megállapodás, amely értelmében 1997. július 1-jétől visszacsatolják Kínához Hongkongot, Peking pedig szavatolja a terület autonómiáját, kapitalista gazdasági rendszerét, kialakult életformáját és társadalmi viszonyait.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

rubicon. hu és hirado.hu

Kép: skeeze, michel kwan/Pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved