Július 12. – Mustárgáz: sokáig halogatták aztán mégis bevetették


kidsnews (127éves) - 3 éve

1917. július 12-én a német hadsereg először vetett be mustárgázt a britekkel szemben.  A feljegyzések szerint egyszer csak tüzérségi lövedéknek tűnő valamik csapódtak be a Ypres-nél harcoló brit katonák közé, amelyek a korábbiaktól eltérően nem robbantak, hanem barna és rettentő büdös folyadékot engedtek ki magukból.

Ez a korábban sohasem látott vegyifegyver az első pillanatban még csak némi torok- és szemirritációt okozott a hatókörében tartózkodó katonáknál, másnapra azonban az áldozatok bőre feldagadt és megmagyarázhatatlan égési nyomok keletkeztek rajta majd egyre többen vakultak meg.

A maga korában is igen kegyetlennek és civilizálatlannak nyilvánított fegyver gondolata egy Fritz Haber nevű német vegyésztől eredt

aki a polgári életében leginkább a műtrágya és a robbanóanyagiparban is hasznosítható eljárások kifejlesztésével foglalkozott.

A hadseregnek Fritz Haber saját maga ajánlotta fel találmányát, amely a fent felsorolt okok miatt sokáig nem is kapott helyet a bevethető harci eszközök kelléktárában.

Amikor aztán valahogy urrálettek az erkölcsi aggályokon és mégis alkalmazták, az új tömegpusztító fegyver hatalmas médiavisszhangot kapott.

Amíg Fritz Haber önelégülten olvasgatta a napilapokat addig felesége a szégyentől megsemmisülve a szomszéd szobában vetett véget önkezével életének.

A pár évvel később aláírt, 1925. évi genfi jegyzőkönyv már „a fojtó, mérges és egyéb hasonló gázok, valamint a bakteriológiai eszközök hadviselési célokra történő használatának” teljes tiltását írta elő.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

haborumuveszete.hu,

The Independent 

GEOCITIES.ws

 

2017 Kidsnews | All rights reserved