Július 14. – Franciaországban ezen a napon ünneplik a Függetlenség Napját


kidsnews (127éves) - 3 éve

Mivel a francia forradalom kezdődátumának 1789. július 14-ét tekintik, Franciaországban ezen a napon ünneplik a Függetlenség Napját.

A francia forradalom Európa történetének egyik legmeghatározóbb eseménysorozata volt a XVIII. század végén. A feldühödött párizsi polgárok ezen a napon foglalták el a szinte üresen álló Bastille börtönét, hogy fegyvereikhez az ott tárolt nagy mennyiségű puskaport megszerezzék.

Liberté, égalité, fraternité, ou la mort! („Szabadság, egyenlőség, testvériség, vagy halál!” – A Bastille ostroma Jean-Pierre-Louis-Laurent Houël festményén.

Az igen jelentős véráldozattal járó forradalom az országot a pénzügyi csődbe kormányzó abszolutista rendszert ugyan megbuktatta, de az elégedetlenséget kiváltó szegénységet, a társadalmi egyenlőtlenségeket nem sikerült felszámolni.

A történészek szerint ennek ellenére a francia forradalom hatása mégis rendkívül meghatározó volt, hiszen a XIX. századi Európát az ide visszavezethető eszmék formálták ezután.

Franciaországban azonban sem a kialakult alkotmányos monarchia, sem pedig az azt követő köztársasági államrend sem volt tartós, hiszen 1799. november 9-én Napóleon Bonaparte tábornok egy államcsínnyel magához ragadta a hatalmat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved