Július 26. – Fidel Castro vezetésével elkezdődött a kubai forradalom


kidsnews (127éves) - 3 éve

A kommunista államformában működő Kubai köztársaság későbbi tejhatalmú vezetője, Fidel Castro, 1953. július 26-án maroknyi csapatával megtámadta a Moncada laktanyát, hogy fegyvereket szerezzenek a felkelőknek.

Fidel Castro kommunista politikus, 1965–2008 között Kuba első számú vezetője: az ország és a minisztertanács elnöke, pártvezér. Fulgencio Batista rezsimjének megdöntése után 1959-től 1976-ig az ország miniszterelnöke volt, amikor is az Államtanács és a Miniszterek Tanácsának elnöke lett. 1965-ben ő lett a Kubai Kommunista Párt első főtitkára, és az ő vezetésével vált az ország egypárti szocialista köztársasággá. / forrás: Wikipédia

Tervüket történelmi tapasztalatokra építve, egy katonainak álcázott, egyébként 16 autóból álló konvojjal jutottak volna be a laktanyába, hogy aztán az őrséget likvidálva beengedjék a többieket a kapun. A felkelők tapasztalatlanságának, valamint a rendelkezésre álló rossz minőségű fegyvereinek köszönhetően azonban a kísérlet totális kudarcra volt ítélve.


Fidel Castro őrizetben a Moncada laktanya megtámadása után (1953)

A gondos tervezés ellenére ráadásul két autójuk -így a komolyabb fegyvereket szállító jármű is- egészen egyszerűen eltévedt Santiago utcáin.  A tízszeres túlerőben lévő katonák hamar túllendültek meglepetésükön és így a felkelők pillanatok alatt hátrányba kerültek.

Ekkor már a veszteségeket látva Castro visszavonulót fújt, de 61 embere ennek ellenére életét vesztette.

A kubai katonák a lázadókat még napokon át üldözték a Kolumbusz Kristóf által 1492-ben felfedezett egykori spanyol gyarmaton, és hamarosan Fidel Castrot is letartoztatták, majd tizenöt évnyi börtönbüntetésre ítélték.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

ma7.sk, mon.hu,toribolg.hu,

kép: wikipedia

2017 Kidsnews | All rights reserved