Július 27 – Ma éjjel mindenképpen érdemes ébren maradni!


kidsnews (127éves) - 3 éve

Ma érdemes lesz az eget kémlelni, Nüx az éjszaka istennője ugyanis ma egy különleges ajándékot tartogat azok számára, akik képesek lesznek ébren maradni. Ha tiszta az égbolt a „műsor” vacsoraidőben kezdődik és ha minden jól megy lesz benne telihold, holdfogyatkozás és egy üstökös is. Ilyen különleges együtt állásra legutóbb 1983-ban volt példa.

A holdfogyatkozáskor a Föld helyzete a Nap és Hold közé esik és így a bolygónk tulajdonképpen árnyékot vet a holdra, amitől annak felszíne elszíneződik és a pereme körül ködös árnyjáték jelenik meg.  A számítások szerint a Föld 20 óra 30 perc körül kezd árnyékolni, de a vérvörös teliholdat csak egy órával később pillanthatjuk meg. A csodás jelenség ezután körülbelül 103 percig figyelhető meg.

Az éj közepén aztán egészen pontosan 23 óra 15 perckor a Hold ismét kibújik az árnyékunkból és egyre nagyobb hányada fénylik fel majd újra, hogy később ismét teljes fényében ragyogjon.

Az új nap még egy csodát tartogat az ébren lévőknek és ez nem más, mint a 45P Honda–Mrkos–Pajdušáková üstökös, ami a hajnali órákban fogja megközelíteni a földet és 4 óra 30 perc körül lesz megfigyelhető sajnos csak távcsővel. A 12 430 000 kilométerre elhaladó zöldes fényű objektum ugyanis szabad szemmel nem látható.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is

 Forrás:

www.szeretlekmagyarorszag.hu, erdeiprogramok.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved